Leer de markt écht begrijpen en optimaliseer je rendement.
Syndicaet

Technische analyse van aandelen

Trendtrading

Open het menu ⇣

Technische analyse van aandelen

Technische analyse is een bijzonder interessant concept en cruciaal voor iedere trader, maar het kan enorm abstract lijken. Wat ik je kan vertellen, is: het werkt. Ik dacht vroeger dat lijnen en figuren in een grafiek willekeurig gekrabbel waren, maar ze hebben wel degelijk een functie. Zodra je begint te begrijpen wat ze betekenen, valt alles op zijn plek. Hoe meer ervaring je hierin krijgt, hoe logischer het wordt. Succesvol technisch analyseren is het resultaat van goed zijn in oorzaak-gevolgdenken. Hoe vaker je een bepaald signaal ziet leiden tot een specifiek gevolg, hoe betrouwbaarder dat signaal wordt. En hoe groter de kans is dat, wanneer jij daarop inspeelt, je profiteert van dat verwachte gevolg. Door middel van de technische elementen die ik verderop bespreek, kun je signalen ontvangen op basis waarvan jij bepaalt of je een aandeel koopt of verkoopt of juist niets doet. Het doel van technische analyse is zorgen voor een set signalen dat jou in meer dan vijftig procent van de gevallen de gewenste uitkomst geeft wanneer je erop inspeelt. Dat is wat jou op de lange termijn winstgevend maakt. Je hoeft niet altijd gelijk te hebben, dat kan ook niet. Maar zolang je in meer dan de helft van de gevallen gelijk hebt, maak je al winst. Sterker nog, het hoeft niet eens in meer dan de helft van de gevallen te zijn. Wanneer je mogelijke winst groter is dan je mogelijke verlies tijdens een individuele positie, kun je zelfs volstaan met een lager percentage.

Er zijn oneindig veel manieren om een technische analyse uit te voeren. Het scala aan technische elementen en indicatoren dat je kunt gebruiken, is immens. Uiteindelijk moet je doen wat goed voor jou werkt en dat doe je door te testen. Maar voordat je daar bent, moet je eerst de basics onder de knie hebben. Ik heb zelf genoeg geprobeerd om te concluderen dat uiteindelijk de basiselementen het best werken. Ik begon bij de basics om daarna allerlei bijzondere indicatoren en set-ups te testen en te gebruiken omdat ik zeker dacht te weten daarmee de markt te kunnen verslaan. Mijn grafiek stond vol onnodige rommel die alleen maar afleidde en verkeerde informatie gaf. Ik keerde terug naar de basics en leerde deze te masteren.

1. De trend en marktstructuur
2. Steun en weerstand
3. Supply en demand
4. Prijspatronen
5. Indicatoren
6. Overige

Dit zijn de technische signalen die ik gebruik voor mijn analyses. Tevens in deze volgorde van belangrijkheid en relevantie. Op basis hiervan ontvang ik signalen die een koop- of verkoopmoment kunnen aangeven. Een signaal is in dezen een ontwikkeling in de grafiek waarvan ik weet dat ze een bepaald gevolg zal hebben. Met die wetenschap ben ik vertrouwd genoeg om in of uit te stappen. Ik weet dat een bepaalde oorzaak een hoge waarschijnlijkheid heeft om een bepaald gevolg op te leveren. Op basis van mijn vertrouwen in die waarschijnlijkheid plaats ik koop- en verkooporders op de betreffende prijspunten. Ik kan daarvoor slechts één element gebruiken, maar ik kan er ook meerdere tegelijkertijd toepassen. Door signalen van meerdere elementen te combineren en prijspunten te vinden waar meerdere signalen samenkomen, verhoog je de waarschijnlijkheid dat het verwachte gevolg ook daadwerkelijk zal optreden. Wat je in feite doet, is meerdere signalen samenvoegen tot één supersignaal. Hoe meer signalen op een bepaald gevolg wijzen, hoe waarschijnlijker het is dat wat jij verwacht ook daadwerkelijk zal gebeuren. Dat noem je confluences, samenvloeiingen van signalen. En dat is waar je als belegger of trader naar op zoek bent: de prijspunten waarop de waarschijnlijkheid van het verwachte gevolg het grootst is. Daarmee verhoog je je kans op succes enorm en minimaliseer je je risico en verlies. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe waardevol technische analyse is voor jouw winstgevendheid. Zeker wanneer je het combineert met fundamentele analyse. Je kunt het op iedere vorm van trading toepassen, op elke asset en op elk timeframe. Ik neem je mee door deze technische elementen. Ik benoem ze en zet waar mogelijk de Engelse term erbij, die vaak gangbaarder is.