Leer de markt écht begrijpen en optimaliseer je rendement.
Syndicaet

Beleggingsplan

Trendtrading

Open het menu ⇣

Beleggingsplan

Het hebben van een beleggingsplan is cruciaal voor het behalen van succes. Beleggen is natuurlijk leuk en levert geld op, maar zonder plan of doel de markt betreden is vragen om problemen. Het is van belang dat je van tevoren vaststelt wat jouw redenen en doelen zijn om te beleggen. Aan de hand van deze doelstellingen kun je eenvoudiger besluiten hoe je daar in de praktijk invulling aan geeft. Dit is de eerste filter waardoor je de beslissing om een aandeel te kopen of te verkopen haalt. Je beslissingen zullen niet altijd goed uitpakken, maar zolang je ze neemt volgens jouw plan of strategie, zit je nooit fout. Om dat plan te maken moet je voor jezelf nagaan wat jouw reden is om te beleggen en wat je doelstellingen zijn. Deze zijn persoonlijk en uniek. Ik laat je een aantal objectieve redenen zien om te beleggen en benoem enkele subjectieve doelstellingen. Dit is waar jij je beleggingsplan op baseert.

Redenen om te beleggenAllereerst een aantal algemene redenen om te beleggen. Deze redenen zijn over het algemeen objectief en worden maatschappelijk bepaald. Door ontwikkelingen in de economie of maatschappij word je aan het werk gezet om te overwegen te (beginnen met) beleggen.

Lage spaarrente

Een van de voornaamste redenen waarom mensen beleggen of investeren, is om te ontsnappen aan de lage – soms zelfs negatieve – spaarrente bij de bank. De spaarrente is variabel en staat nooit helemaal vast. Er zijn perioden waarin de rente hoog is en perioden waar deze laag is. Wanneer de spaarrente bij de bank hoog is, is het rendabeler om geld op de bank te hebben dan wanneer de spaarrente laag is, zeker omdat dit nagenoeg risicoloos is. Dit is logisch, maar ik noem het hier omdat we later zullen zien dat dit voor de aandelenmarkt een relevante factor is. Een lage spaarrente is een goede reden om je geld op een andere manier te laten renderen. Ieder jaar neemt je koopkracht namelijk af vanwege inflatie en ben je verplicht om vermogensbelasting te betalen. Deze factoren kunnen al neerkomen op een vermogensontwaarding van gemiddeld drie procent per jaar. Door je geld op de bank te houden tegen een lage spaarrente wordt je vermogen dan ieder jaar effectief zo’n drie procent kleiner. Het vermogen rendeert niet genoeg om het negatieve effect op te vangen. Met zulke lage spaarrentes word je in feite gedwongen om te investeren. Een uitstekende manier omdat te doen is bijvoorbeeld door te beleggen in aandelen.

Hoge inflatie

Een tweede reden om te beleggen is de (hoge) inflatie. Door inflatie wordt je geld minder waard of verlies je koopkracht. Producten en diensten worden (ieder jaar) steeds een stukje duurder en dat zorgt ervoor dat, als je vermogen gelijk blijft, je koopkracht ieder jaar afneemt. Inflatie lijkt ongewenst, maar het is wel degelijk een noodzakelijk instrument om de economie draaiende te houden. De wetenschap dat prijzen van producten en diensten ieder jaar gemiddeld twee procent stijgen, stimuleert de burger om geld uit te geven. En dat uitgeven van geld is precies wat nodig is om de economie in beweging te houden en te laten groeien. Wanneer mensen weten dat de prijs van hun aankoop volgend jaar hoger zal zijn dan nu, zijn ze sneller geneigd om hun geld nu uit te geven in plaats van het op te potten. Als je als consument weet dat het product volgend jaar goedkoper is, dan wacht je natuurlijk even met aanschaffen en dat is slecht voor de economie. Geld moet in beweging blijven. Alleen zo komt het volledig tot zijn recht en zal het bijdragen aan gemeenschappelijke welvaart. Hoewel inflatie dus een noodzakelijk mechanisme is, is het voor de consument niet fijn om te weten dat zijn geld ieder jaar minder waard wordt. De gemiddelde inflatie is twee procent per jaar. Om te voorkomen dat je koopkracht te veel afneemt, kun je actie ondernemen. Je kunt niet vertrouwen op rente op je geld bij de bank en dus is beleggen in aandelen een uitstekende oplossing. De hoogte van de inflatie is daarom net als de rente een belangrijke factor voor de aandelenmarkt. Later zal ik dieper ingaan op wat inflatie betekent voor de aandelenmarkt en hoe de aandelenmarkt reageert op ontwikkelingen.

Vermogensbelasting

Dan de factor vermogensbelasting. Ook dit is een gegronde reden om te beleggen. In Nederland wordt vermogen namelijk jaarlijks belast vol-gens een forfaitair rendement in box 3. Dat betekent dat je een percentage belasting betaalt over je vermogen, omdat de overheid ervan uitgaat dat je rendement maakt met dat vermogen. Je betaalt alleen geen belasting over dat rendement, maar over het vermogen zelf, ook als je geen rendement maakt. De hoogte van de vermogensrendementsheffing verandert ieder jaar, maar je kunt aannemen dat de gemiddelde Nederlander over het algemeen jaarlijks zo’n 1,2 procent rendementsheffing betaalt over zijn vermogen. In het Nederlandse stelsel is vermogen relatief gunstig belast en dat stimuleert een (actief) beleggingsklimaat. Allereerst omdat investeren aantrekkelijk is nu de winsten hierover niet belast zijn. En ten tweede omdat je hoe dan ook een vermogensheffing moet betalen, ook al investeer je niet. Wanneer de rente op de bank laag is, is het dus noodzakelijk om meer rendement te maken om het negatieve effect van de vermogensbelasting te minimaliseren.

Samengestelde rente

De laatste reden om te beleggen is niet zozeer een noodzaak, maar eerder een manier om gebruik te maken van een krachtig mechanisme: de samengestelde rente (compound interest). Dit noem je ook wel rente op rente. Gebruikmaken van dit mechanisme betekent dat je gemaakte winsten verder laat renderen en rendement op rendement stapelt. In plaats van winsten regelmatig af te romen herinvesteer je je winsten om op de lange termijn exponentiële groei in rendement te realiseren. Dit doe je door de gemaakte winsten in de investeringsobjecten te laten zitten of door gemaakte winsten te herinvesteren in nieuwe objecten. Dit kunnen nieuwe aandelenposities zijn, of andere assets. Dit boek gaat echter over aandelen en ik zal dus niet uitweiden over andere investeringsobjecten. De kracht van het compound interest-mechanisme wordt duidelijk aan de hand van figuur 1.1.

Figuur 1.1

In de afbeelding is het verschil te zien tussen een situatie van enkelvoudige rente en een situatie van samengestelde rente. In beide situaties wordt gestart met een gelijk kapitaal. In de situatie van enkelvoudige rente, de onderste, zwarte lijn, wordt ieder jaar de winst afgeroomd. In de situatie van samengestelde rente, de bovenste, groene lijn, laat de belegger de winst staan en herinvesteert hij die. In het eerste jaar is de winst uiteraard gelijk aan de winst op basis van enkelvoudige rente. Maar het echte geld wordt verdiend wanneer de belegger zijn winst niet afroomt, maar door laat renderen. Na verloop van tijd laat de ontwikkeling van het vermogen een exponentiële groei zien en zal de lijn alleen maar steiler worden. Het is een krachtig instrument wanneer je dit op een langere periode toepast.

Beleggingsdoelen

Dit waren redenen om te beleggen. Maar de voornaamste reden heb ik expres weggelaten. Deze vormt namelijk een mooi bruggetje naar het volgende onderdeel: de beleggingsdoelen. Mensen kunnen allerlei redenen hebben om te beleggen, maar in principe beleggen de meesten maar om één reden: ze willen meer geld. Althans, ze willen meer vermogen. Dat extra vermogen is gewenst om de dingen te doen die ze willen doen. En dat zijn de beleggingsdoelen. De redenen om te beleggen bepalen de noodzaak om te beleggen en vermogen te beschermen. De beleggingsdoelen voorzien in dingen om dat geld aan uit te geven. Of met andere woorden: waar beleg je voor? Waar je het vermogen aan uit gaat geven, bepaalt hoeveel vermogen je nodig hebt. En als je vervolgens een termijn bepaalt waarbinnen je dat vermogen wilt hebben, zet je een duidelijke stip op horizon.

Beleggingsdoelen verschillen wezenlijk van de redenen om te beleggen. Beleggingsredenen hebben te maken met externe factoren, beleggingsdoelen komen doorgaans van binnenuit en zijn voor iedereen anders. Een beleggingsdoel kan bijvoorbeeld zijn het kopen van een (tweede) huis, eerder met pensioen gaan, minder werken of vaker op vakantie gaan. Beleggingsdoelen zorgen voor een bestemming voor de door jou gemaakte winsten. Er zijn tal van doelen waaruit het streven naar meer vermogen ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan:

• Zekerheid van een potje voor later
• Eerder met pensioen gaan
• Minder werken
• Extra cashflow genereren
• Een wereldreis maken
• Vaker op vakantie gaan
• Financieel onafhankelijk worden
• Kinderen laten studeren
• Hobby's financieren
• Een (tweede of groter) huis kopen

Het hebben van een beleggingsdoel maakt beleggen tastbaar. Het behalen van een beleggingsdoel maakt het ook echt leuk en dankbaar. Ga voor jezelf eens na wat jouw beleggingsdoelen zijn. Geef vervolgens aan binnen welk tijdsbestek je elk doel zou willen behalen, oftewel wat je beleggingshorizon is. Afhankelijk van hoeveel tijd je incalculeert om het doel te behalen, kun je berekenen hoe groot het startkapitaal moet zijn. Ook kun je berekenen hoeveel rendement je per maand of per jaar moet behalen en/of hoeveel geld je iedere maand eventueel moet bijstorten. Natuurlijk ben je afhankelijk van de markt en kun je nooit uitgaan van een vast rendement. Ga daarom uit van een gemiddeld rendement per jaar dat haalbaar is met de strategie die je hanteert.

Met dit framework en een eindbedrag in je hoofd maak je het beleggen tastbaar. Ook is het op deze manier eenvoudiger om te beginnen met beleggen, zeker als je het einddoel in kleinere stukjes knipt. Het nastreven van een doel is wat de mens beweegt. Dus kom in actie en zet je geld aan het werk. Maak dus een beleggingsplan aan de hand waarvan jij beleggingsbeslissingen gaat nemen. Wat vind je belangrijk? En hoe kun je dit omzetten in acties Schrijf je plan op, zodat je altijd wordt herinnerd aan je doelen en redenen en erop kunt terugvallen. Om je op weg te helpen: bedenk wat je met het geld zou doen als je nu opeens één miljoen euro zou ontvangen. Maak vervolgens de volgende opdracht.

Opdracht

1. Ga voor jezelf na wat je beleggingsdoelen zijn en wat je beleggingshorizon is (hoe lang wil je beleggen)?
2. Schrijf je beleggingsdoelen op om ze te vereeuwigen en jezelf eraan te verbinden.
3. Bedenk hoe je beleggingsbeleid eruit moet zien om je doelen te verwezenlijken.
4. Vorm hier een strategie omheen en zet dit om in uitvoerbare acties.

Gelukt? Super! Je hebt nu je eigen beleggingsplan opgesteld. Dit is de bril waardoor jij beleggingsbeslissingen gaat nemen. Het maken van de strategie zal niet meteen gelukt zijn, maar daar help ik je in dit boek mee op weg. Nu je je visie in ieder geval helder voor ogen hebt, kunnen we kijken hoe Trendtrading hierbinnen past. Of je mijn strategie overneemt, laat ik aan jou. Haal eruit wat je waardevol vindt en pas dat toe op jouw beleggingsplan. Voor mij heeft deze manier van beleggen in ieder geval de code van de aandelenmarkt gekraakt en ik kan alleen maar hopen dat het jou biedt wat het mij heeft gegeven.