Leer de markt écht begrijpen en optimaliseer je rendement.
Syndicaet

De Trendtrading-portefeuille

Trendtrading

Open het menu ⇣

De Trendtrading-portefeuille

Dan is het nu tijd om je mee te nemen door het framework van de Trendtrading-portefeuille. Dit is de manier waarop ik mijn vermogen beleg volgens de Trendtrading-strategie en de manier waarop ik een portefeuille opbouw en beheer. Je zult zien dat de zojuist besproken pijlers hierin duidelijk terugkomen.

Rustig beginnen

Als je net begint met het bouwen van een portefeuille, is het van belang dat je rustig van start gaat en niet meteen je volledige vermogen in posities stopt. Je wilt je geld natuurlijk het liefst zo snel mogelijk aan het werk zetten, maar ik wil je echt op het hart drukken niet meteen aandelen te kopen ‘om maar belegd te zijn’. Wacht rustig op de juiste momenten om in te stappen. Laat je leiden door de trends in de markten voorkom dat je onnodig posities opent. Wanneer je dit wel doet, betekent het alleen maar dat je vervolgens geen kapitaal meer overhebt om te profiteren van kansen in de markt. Het is bijvoorbeeld helemaal niet erg om er een halfjaar of langer over te doen om volledig belegd te zijn, als dat überhaupt al de bedoeling is. Je bent afhankelijk van de trends in de markt op dat moment.

De fundering leggen

Wanneer je van start gaat, wil je je portefeuille eerst vullen met veilige posities voordat je kijkt naar agressievere aandelen. Je wilt een solide basis hebben die de fundering van je portefeuille vormt. Weet je nog dat je met een deel van de portefeuille focust op vermogensbescherming? Dat is dit gedeelte. Je zorgt eerst dat dit deel goed ingevuld is voordat je aandelen koopt die zijn gericht op het maken van winst. Pas wanneer deze basis staat, kijk je hoe je de rest van je vermogen inzetom mee te liften op trends en kansen in de markt.50-50-50-regelIk heb aangegeven dat ik mijn portefeuille heb opgedeeld in drie onderdelen. Ik doe dit op basis van de 50-50-50-regel. Elk deel bestaat uitvijftig procent van mijn vermogen. En ja, dit komt uit op een totaal van honderdvijftig procent. Het eerste onderdeel is gericht op vermogensbescherming. De andere twee onderdelen hebben een focus op vermogensgroei. Twee onderdelen worden gedekt met mijn eigen vermogen, voor het laatste onderdeel maak ik gebruik van marge. Ik kan tot vijftig procent van mijn eigen vermogen bijlenen van mijn broker, waarmee ik effectief dus met honderdvijftig procent van mijn vermogen beleg. Elk onderdeel heeft een apart karakter en een andere doelstelling. Afhankelijk van de trends in de markt spreek ik één of meerdere onderdelen tegelijkertijd aan. Mijn portefeuille bestaat uit de ijzeren voorraad, het trendkapitaal en de marge.

Figuur 8.2

De portefeuille invullen

Laat ik je meenemen naar de manier waarop ik mijn portefeuille zou invullen. Ik doorloop allereerst het stappenplan, zoals ik dat bij de koop en verkoop van elke positie doe. Op basis van de stappen in het stappenplan weet ik hoe de markt ervoor staat en welke delen van mijn portefeuille ik kan en mag aanspreken. Stel dat ik zou beginnen met beleggen tijdens een bearmarkt, dan alloceer ik alleen het vermogen dat bestemd is voor de ijzeren voorraad in aandelen. De andere delen houd ik achter de hand totdat de bearmarkt voorbij is. Wanneer de markt in een bullmarkt zit of omkeert naar een bullmarkt, dan mag ik ook mijn trendkapitaal aanspreken. Dit is het gedeelte van mijn vermogen dat ik in iets agressievere posities stop om zo veel mogelijk te profiteren van de voor de markt nieuw aangewakkerde wind in de rug. Op het moment dat de markt in een superbullmarkt terechtkomt waarbij alle signalen op groen staan (en geloof me, je hebt dit vanzelf door), mag ik een beroep doen op mijn marge. Het margegedeelte is tevens het deel waarmee ik (semi-)actief handel en inspeel op rally’s en correcties in de algemene markt. Dit raad ik overigens alleen aan wanneer je meer vertrouwd bent met de bewegingen van de aandelenmarkt. Het trendkapitaal laat ik over het algemeen de gehele bullmarkt belegd, tenzij de markt in een langdurige secundaire (tegengestelde) trend terechtkomt. Dan verkoop ik geleidelijk aandelen op de momenten dat de algemene markt een top maakt, aan het einde vaneen rally. Het vermogen in de ijzeren voorraad laat ik altijd in aandelen zitten. Dit is het gedeelte waarmee ik financieel onafhankelijk wil worden en dat ik consequent uitbreid met actief inkomen. Ik loop ieder onderdeel van de portefeuille langs en geef aan waar ieder onderdeel uit bestaat.

Onderdeel 1: de ijzeren voorraad

Allereerst de ijzeren voorraad. Ik heb gekozen voor deze term omdat deze in de bedrijfseconomie het deel van de voorraad aangeeft dat je als bedrijf (op papier) altijd in je magazijn moet hebben en nooit mag verkopen. De ijzeren voorraad van mijn portefeuille is ook het deel van mijn portefeuille dat ik nooit mag verkopen en in ‘voorraad’ moet hebben. Dit is het gedeelte dat is ingericht ter bescherming van mijn vermogen, voor het toevoegen van waarde en voor het genereren van cashflow. Om te voldoen aan dit criterium zorg ik dat dit onderdeel te allen tijde bestaat uit waardeaandelen in de vorm van defensieve aandelen, dividendaandelen en/of blue-chipaandelen. Het is ook mogelijk om hierbinnen een deel te alloceren aan grondstoffen vanwege hun vermogensbehoudende en tegen inflatie beschermende karakter. Maar omdat grondstoffen geen cashflow genereren, laat ik ze hier buiten beschouwing. De aandelen in de ijzeren voorraad vormen de fundering voor de restvan mijn portefeuille en voor terugkerende cashflow in de vorm van dividend. Ik vind het prettig om mijn dividenden terug te rekenen naar inkomsten per maand, zodat ik weet wat er maandelijks binnenkomt en wat ik per maand kan uitgeven. Een positieve geldstroom op basis van maandelijkse passief gegenereerde cashflow ten opzichte van maandelijkse uitgaven staat gelijk aan financiële onafhankelijkheid – of het komt er in ieder geval heel dichtbij.

Lange-termijnvertrouwen

De ijzeren voorraad bestaat uit aandelen waar ik op de lange termijnvertrouwen in heb. Het is belangrijk dat het bedrijf achter het aandeelvoldoende bestaansrecht blijft hebben en blijft groeien. Ik beleg dan wel voor het dividend en behoud van vermogen, maar ik wil niet dat mijn vermogen minder waard wordt als gevolg van koersverlies. Ik zie dit natuurlijk het liefst zelfs groeien, ook al groeit het minder snel dan bij de andere twee onderdelen. Voor het vullen van de ijzeren voorraad zoek ik daarom naar twee typen aandelen: aandelen die op de lange termijn een stijgende lijn in de koers laten zien en aandelen die een redelijk tot hoog dividend uitkeren. Idealiter beleg ik in aandelen die een combinatie van beide hebben, maar die aandelen zijn schaars. De focus van dit onderdeel is vermogensbescherming, maar ik richt me alsnog op vermogensgroei door middel van zowel koerswinst als dividend. Het zwaartepunt ligt bij het ontvangen van dividend.

Gescheiden of gecombineerd doel

Voor aandelen met een focus op koerswinst zoek ik naar bedrijven met goede fundamentele waarderingen. De aandelen van deze bedrijven moeten op de lange termijn een stijging in koers laten zien waarbij de verwachting is dat ze dat blijven doen. Ik geef daarbij de voorkeur aan aandelen die ook een deel dividend uitkeren, zij het niet zoveel. Ik mik bijvoorbeeld op een dividend yield van nul tot twee procent per jaar. Voor aandelen die ik puur voor cashflow aanhoud, zoek ik logischerwijs naar bedrijven die een hoog dividend uitkeren. Dit moet boven een jaarlijkse yield van drie procent liggen. Het bedrijf heeft bovendien sterke cijfers en zal niet snel failliet gaan of in de problemen komen. Een pluspunt is ook dat deze bedrijven veel institutionele beleggers of zelfs een overheid als aandeelhouder hebben. De koers van deze aandelen hoeft niet veel te bewegen. De primaire focus is behoud van waarde. De koers zal weliswaar weinig stijgen in een opwaartse macrotrend. In een neerwaartse macrotrend zal de koers ook niet veel verliezen en een groot deel van zijn waarde behouden en soms zelfs stijgen. Beleggers stappen in een neerwaartse trend namelijk over van groeiaandelen naar waardeaandelen, wat de koers van waardeaandelen alleen maar goed doet. Dat is wat deze aandelen aantrekkelijk maakt om te houden als fundering voor de rest van de portefeuille.

Waardeaandelen

Met mijn ijzeren voorraad zit ik met het overgrote deel in waardeaandelen. Sommige waardeaandelen hebben een overlap met cyclische aandelen, dus daar maak ik een kleine uitzondering op. Dit onderdeel bestaat uit een combinatie van de drie typen aandelen binnen de categorie waardeaandelen met een gezonde spreiding per type. Ook de diversiteit van sectoren is gespreid. Binnen mijn ijzeren voorraad heb ik bijvoorbeeld altijd een allocatie in farmaceuten, voedingsmiddelenbedrijven, energiebedrijven, financiële instellingen, vastgoedbedrijven, grote techbedrijven, warenhuisketens en telecombedrijven. De lijst is eenvoudig uit te breiden, maar ik denk dat je hiermee weet in welke hoek je moet zoeken. Het belangrijkst is dat het aandeel binnen dit type valt (waardeaandeel). Als je het moeilijk vindt om een keuze te maken uit aandelen, kun je er ook voor kiezen om een (waarde-)ETF te kopen waarbij de spreiding al voor je gemaakt is door een professional. Aan het kopen en verkopen van ETF’s zijn soms niet eens transactiekosten verbonden. Dat maakt het aanvullen van de ijzeren voorraad een stuk eenvoudiger en voordeliger.

Dollar cost averaging

Over het aanvullen van de ijzeren voorraad gesproken, binnen dit onderdeel pas ik een dollar cost average-methode toe. Dit betekent dat ik op regelmatige basis aandelen bijkoop om mijn gemiddelde aankoopprijs per aandeel te verhogen of te verlagen. Hoewel het bij deze methode minder uitmaakt tegen welke prijs je een aandeel (bij) koopt, houd ik er wel rekening mee dat ik zo veel mogelijk aandelen op een bodem of in een low koop. Ik wil natuurlijk wel op de meest aantrekkelijke prijspunten blijven instappen. Dat kan betekenen dat ik het aankopen (bijkopen) van een specifiek aandeel tijdelijk oversla, omdat het zich op een top bevindt. Ik koop dan meer van de andere aandelen bij en trek op een later moment de verhouding weer recht, zodra het andere aandeel weer aantrekkelijk geprijsd is. Of ik wacht rustig totdat de aandelen weer gunstiger geprijsd zijn en blijf tijdelijk met een grotere cashpositie zitten. Er is geen noodzaak om tegen beter weten in aandelen te kopen voor ongunstige prijzen.

Gelijke spreiding

Ik zorg binnen dit onderdeel voor een (nagenoeg) gelijke spreiding over sectoren. Dat betekent dat ik met enige regelmaat mijn portefeuille herwaardeer. Nu ik hierin niet te actief veranderingen wil aanbrengen, en vanwege de dynamische aard van de markt, bekijk ik per kwartaal of en hoe ik mijn portefeuille kan herwaarderen. Dit geldt zowel voor de posities onderling als voor de verhouding van de ijzeren voorraad in relatie tot de andere onderdelen. De ijzeren voorraad is altijd ongeveer vijftig procent van mijn vermogen. In een bearmarkt vereist dit niet zoveel aandacht. Dan is dit het enige onderdeel waarin je belegd bent. In een bullmarkt spreek je ook de andere onderdelen van je portefeuille aan en kunnen de verhoudingen fluctueren en onevenredig in disbalans zijn. Dan is een actieve herwaardering van de onderdelen gepast. Over het algemeen sluis je in een bullmarkt regelmatig kapitaal van het trendkapitaal naar de ijzeren voorraad. Met het trendkapitaal (en de marge) wordt doorgaans namelijk het grootste rendement behaald. De gemaakte winsten kun je regelmatig afromen en in meer waardevaste posities stoppen. Dit is overigens een tactiek die ik ten zeerste aanraad. Het voorkomt namelijk dat je de gemaakte winst in de bearmarkt uiteindelijk alsnog als sneeuw voor de zon ziet verdwijnen. Winsten room je af op de weg omhoog, niet op de weg omlaag. Dit zet je vervolgens om in cashflow genererende investeringsobjecten om passieve inkomstenstromen te vergroten. Dit is dé manier om vermogen op te bouwen en te behouden en stappen te zetten richting financiële onafhankelijkheid.

Onderdeel 2: het trendkapitaal

Het doel van het trendkapitaal mag hiermee duidelijk zijn. Dit onderdeel van mijn portefeuille is bedoeld om mijn rendement mee te verhogen en winsten te maximaliseren. Het trendkapitaal spreek ik aan wanneer de aandelenmarkt in een bullmarkt zit of daarin terechtkomt. Het vermogen van mijn trendkapitaal alloceer ik over groeiaandelen, cyclische aandelen en waardeaandelen met een grotere focus op koerswinst. Het doel van het trendkapitaal is vermogensgroei, dus ik wil mijn geld aan het werk zetten om zo veel mogelijk winst te maken. Met dit onderdeel wil ik niet in posities zitten die maar weinig bewegen tijdens de bullmarkt of waarbij de kans klein is dat ze veel bewegen. Ik kies de aandelen voor dit onderdeel zorgvuldig. Idealiter zijn het aandelen met goede verwachtingen waar ik gedurende de gehele bullmarkt in blijf zitten. Het kan echter voorkomen dat ik tussentijds van aandelen wissel, omdat een aandeel bijvoorbeeld zijn grootste winst al heeft gemaakt en ik betere kansen zie in een ander aandeel. Het kapitaal moet daar aan het werk gezet worden waar de grootste rendementen behaald kunnen worden. Nu weet je alleen nooit zeker of je wel de juiste keuze maakt. Een aandeel kan altijd verder stijgen, ook al is de koers bijvoorbeeld al vertienvoudigd. Doe wat jij denkt dat goed is en handel volgens jouw analyses. Je eigen oordeel is hierin leidend en je hoeft niet te luisteren naar de mening van anderen. Zij kunnen niet in jouw portefeuille kijken. Iedereen heeft zijn eigen reden om te kopen of te verkopen, en dat geldt ook voor jou.

Trendommekeer

Wanneer de bullmarkt signalen vertoont van een ommekeer richting een bearmarkt, zorg ik dat ik geleidelijk posities verlaat in toppen (highs) in de markt zonder opnieuw in te stappen in nieuwe bodems (lows). Bij een definitieve ommekeer gaan er doorgaans enkele weken of soms zelfs maanden overheen voordat de trend volledig is omgekeerd. In die periode heb je voldoende tijd om rustig je portefeuille op te schonen en te herwaarderen. De reden voor deze rustig een geleidelijke benadering is dat je nooit zeker weet of je met een ommekeer te maken hebt. De markt kan weliswaar tekenen vertonen van een trendommekeer, maar uiteindelijk kan dit ook een langere zijwaartse consolidatie of tegengestelde secundaire trend zijn, waarna de primaire trend zich alsnog vervolgt. Hoe dan ook heb je in beide gevallen juist gehandeld, omdat je acteert op de signalen die je ontvangt. Dit geldt voor zowel een top als een bodem in de markt. Vervolgt de trend zich alsnog, dan kun je altijd opnieuw instappen. En voor een bodem geldt dat je altijd nog kunt uitstappen wanneer je te vroeg blijkt te zijn ingestapt. Door geleidelijk in en uit te stappen en in te spelen op correcties en rally’s in de algemene markt, beperk je de potentiële verliezen of gederfde inkomsten als gevolg van het vroegtijdig inspelen op een ommekeer van de trend. Wacht op de bevestiging voor een definitieve ommekeer en stem daar vervolgens je plan op af. Je weet als het goed is nog wat het moment van die bevestiging is: de dead cat bounce.

Onderdeel 3: marge

Als laatste onderdeel is er nog de marge. Hiermee kan ik tot vijftig procent van mijn vermogen lenen van mijn broker om extra aandelen mee te kopen. Marge gebruik ik alleen in een superbullmarkt of om in te spelen op correcties en rally’s in de algemene markt. In een bullmarkt komt de marge boven op mijn ijzeren voorraad en het trendkapitaal. In een bearmarkt gebruik ik marge naast de ijzeren voorraad om in te spelen op correcties en rally’s. In een bearmarkt raak ik mijn trendkapitaal zo min mogelijk aan. De superbullmarkt is de periode waarin alle signalen op groen staan en de markt als geheel enorm de wind in de rug krijgt. Alle investeringsobjecten lijken in deze periode te stijgen, en flink ook. Hierbij zijn het de groei- en speculatieve aandelen die de grootste winsten behalen. Cyclische aandelen kunnen ook sterk stijgen, mits ze in de juiste sector opereren. De andere soorten aandelenstijgen ook, maar minder hard dan die andere drie. In de superbullmarkt koop ik dus voornamelijk dit soort aandelen met een hoog risicoprofiel. De risicobereidheid is groot in een superbullmarkt, dus het zijn de risicovolle investeringen die hier het meest van profiteren. Daar wil ik dan weer van profiteren en ik wil mijn (volledige) margecapaciteit inzetten om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. De superbullmarkt duurt over het algemeen maar een aantal weken tot maanden. Het is zaak om, wanneer je hebt ontdekt dat de markt in zo’n periode zit, zo snel mogelijk posities te nemen. Hier wil je namelijk geen kostbare winstpercentages mislopen. Het is ook belangrijk dat je op tijd weer uitstapt. Zo snel als de winsten zijn gekomen, verdwijnen ze vaak ook weer. Een tip is om tijdens de weg omhoog consequent delen van je posities te verkopen. Dit zorgt dat je winst neemt en niet met je volledige marge in aandelen zit op het moment dat de koersen weer dalen. De absolute top kun je nooit timen, dus je kunt beter gedeeltelijk winst nemen verspreid over meerdere momenten dan in één keer je volledige positie verkopen. Omdat je de absolute top niet kunt timen, is het onmogelijk om je winst te maximaliseren. Wat je wel kunt doen, is je winst optimaliseren door het verkopen van aandelen op verschillende momenten.

Semi-actief handelen

De marge gebruik ik ook om in te spelen op correcties en rally’s in de algemene markt, mits hij niet reeds gealloceerd is om in te spelen op de superbullmarkt. Dit gedeelte is bedoeld om de beruchte dip mee op te kopen. In een bullmarkt kun je bijvoorbeeld posities vergroten of nieuwe posities innemen aan het begin van een rally. Aan het einde van de rally verkoop je deze weer en kijk je of je kapitaal kunt herwaarderen binnen de onderdelen van je portefeuille. Je koopt in de dip en je verkoopt na de rally. In een bearmarkt ga je hetzelfde te werk, maar moet je iets voorzichtiger zijn. Waar je in een bullmarkt nog regelmatig goed wegkomt als je aandelen niet verkoopt tijdens een correctie, moet je hier in een bearmarkt echt voor uitkijken. In een bullmarkt zullen de aandelen vroeg of laat tot nog wel stijgen. In een bearmarkt kunnen de verliezen extra hard aankomen. Desalniettemin kun je in een rally in een bearmarkt sneller meer winst behalen. Bearmarkt-rally’s zijn vaak sterker dan bullmarkt-rally’s. Aandelen genieten in korte tijd veel opwaarts momentum dat koersen van aandelen een flinke impuls kan geven. Weet je op tijd het begin van zo’n bearmarkt-rally te ontdekken, dan kun je in korte tijd vrijveel rendement maken. Daarbij is het wel belangrijk dat je de juiste aandelen kiest. Bepaalde sectoren of typen aandelen kunnen bijvoorbeeld op zeker moment populair zijn en extra aandacht krijgen. Van die populariteit of hype kun je als belegger gebruikmaken door die aandelen te kopen. Let op dat je ze wel weer op tijd verkoopt, want ze kunnen ook weer snel hun waarde verliezen als het momentum voorbij is.

Onderdelen herwaarderen

Tijdens de verschillende perioden in de markt zul je zien dat de verhoudingen tussen de onderdelen niet meer helemaal gelijk zijn. Er is een zekere speelruimte om tijdelijk af te wijken van de 50-50-50-verhouding, omdat koersen van aandelen constant fluctueren en het onmogelijk is om continu dezelfde verhoudingen te hebben. Dat neemt niet weg dat je ervoor moet zorgen dat de verhoudingen ongeveer gelijk blijven. Consistentie is de sleutel om op de lange termijn winst te maken en vermogen op te bouwen. Wanneer je te veel willekeur toestaat in je portfoliomanagement en de verhouding tussen de onderdelen, ben je sneller vatbaar voor fouten. Zorg dus dat je zo veel mogelijk deze verhouding aan blijft houden. Dat betekent dat je regelmatig posities moet herwaarderen binnen je portefeuille. Neem als uitgangspunt dat de ijzeren voorraad vijftig procent van je vermogen is. Alloceer kapitaal van en naar dit onderdeel naarmate je vermogen groeit of krimpt. Let wel op de transactiekosten die gepaard gaan met het kopen en verkopen van aandelen. Ook hier kun je een grotere afwijking toestaan in de verhouding tussen de onderdelen, omdat je niet constant transactiekosten wilt betalen voor het wisselen van posities.

Voorbeeldportefeuille

Ter illustratie laat ik hier een voorbeeldportefeuille zien volgens de regels van de 50-50-50-verhouding. Het (eigen) vermogen is tienduizend en bestaat uit vijfduizend ijzeren voorraad (grijs) en vijfduizend trendkapitaal (groen). Nu de portefeuille een vermogen van tienduizend heeft, is het mogelijk om vijftig procent extra marge bij te lenen.

Figuur 8.3

Short gaan
Ten slotte wil ik stilstaan bij het short gaan van de markt of van aandelen. Dit is een relevant onderdeel van beleggen, zeker wanneer je handelt op trends. Short gaan is een uitstekende manier om in een dalende trend of bearmarkt alsnog winst te maken door in te spelen op dalende koersen. Met short gaan verkoop je een aandeel of investeringsobject om in een negatieve positie te komen. Jouw negatieve positie resulteert in winst zodra de koers van het object daalt. Om de positie te sluiten moet je het object op een later moment terugkopen. Wanneer je het object op een lager punt terugkoopt dan je het initieel hebt verkocht, heb je rendement gemaakt. Short gaan wordt in een dalende markt ook vaak gebruikt om longposities te beschermen, hedgen noem je dat. Je opent naast je bestaande longposities een aantal shortposities om de resultaten van de tweetegen elkaar weg te strepen. In een bearmarkt kun je bijvoorbeeld de verliezen uit longposities dekken met winsten uit shortposities. Zo hoef je tijdens een bearmarkt je aandelen niet te verkopen en kun je ze gewoon aanhouden. Veel beleggers maken hier gebruik van. Doe het vooral als je dat wilt. Persoonlijk ga ik weinig short, ondanks dat het rendabel kan zijn in een bearmarkt. Ik vind het prettiger om in een bearmarkt in te spelen op rally’s in de algemene markt en mijn marge te gebruiken om hierin extra rendement te maken. Tijdens de bearmarkt bezit ik dus altijd de aandelen uit mijn ijzeren voorraad, maar gebruik ik tijdens rally’s ook mijn marge om tijdelijk aandelen te kopen. Ik verkoop deze weer aan het einde van de rally. Er is hierin geen goed of fout. Je moet doen waar je je prettig bij voelt. Inspelen op rally’s vergt een iets actievere benadering dan short gaan op de markt. Met short gaan voor de langere termijn kun je je portefeuille passiever beheren en de short-posities bijvoorbeeld pas sluiten aan het einde van de bearmarkt. Let bij shortposities voor de langere termijn wel op dat je aandelen kiest waar geen of weinig dividend op wordt uitgekeerd. Je betaalt namelijk negatief dividend op het moment dat je een shortpositie hebt en het aandeel ex-dividend gaat. Short gaan is hoe dan ook een goede toevoeging voor het bereiken van een optimale winst. Je kunt er aan de ene kant je vermogen beter door beschermen en aan de andere kant kun je met short gaan ook extra winst maken.

Portfoliomanagement

Nu heb je gezien hoe ik mijn portefeuille inricht en beheer volgens de strategie uit dit boek en jij kan dit nu ook. Je bent zo goed als klaar om op de aandelenmarkt aan de slag te gaan. De praktijk leert echter dat het uitvoeren van de theorie minder eenvoudig is dan het lijkt. Het portfoliomanagement is logisch, maar wanneer je daadwerkelijk geconfronteerd wordt met de grillen van de markt en je constant beslissingen moet nemen, kunnen de emoties hoog oplopen. Deze moet je zien te bedwingen om te voorkomen dat je onnodige fouten gaat maken. Daarom wil ik je nog meenemen in een aantal punten die je helpen bij het creëren van een ijzersterke mindset bij het beheren van je portefeuille. Want je kunt nog zo goed zijn en de theorie nog zo goed in je hoofd hebben, zolang je niet de juiste mentaliteit hebt ontwikkeld, ga je alsnog een heel moeilijke tijd tegemoet op de aandelenmarkt. Daar wil ik je voor behoeden.