Alles draait om routines en om jouw vermogen om de stappen op de automatische piloot uit te voeren. Hoe beter je in staat bent om de stappen consequent en zonder nadenken langs te lopen, hoe minder je handelt op basis van emoties. Emoties zijn de slechtste raadgever in het beleggen. Die wil je koste wat het kost uitschakelen. Het hebben van een vaste strategie of van een stappenplan met ingebouwde routines helpt enorm bij het vermijden van beslissingen op basis van emoties. Maak er een gewoonte van om de stappen van het plan langs te lopen op het moment dat je een positie wilt openen of sluiten. Het maakt niet uit of je een lange-termijnbelegger bent of een actieve trader. De stappen in het stappenplan zijn voor beide werelden even geldig. Ik kan me echter voorstellen dat de meeste lezers van dit boek meer neigen naar de lange termijn en daarom help ik je hier op weg om jouw routines op een dagelijkse of wekelijkse basis te stroomlijnen. Ik zorg zelf dat ik elke dag en elke week de tijd neem om de markt van een afstand te bekijken en het plan voor de langere termijn vaststel. Vanuit het lange-termijnplan (trends) zoom ik in op de kortere termijn. Op basis daarvan bepaal ik mijn aanvalsplan voor individuele aandelen, zoals in het stappenplan.
Wekelijkse routine
Mijn wekelijkse routine voer ik meestal in het weekend uit. De aandelenmarkt is dan gesloten en dat geeft de ruimte om rustig de recente ontwikkelingen en aanstaande gebeurtenissen op een rijtje te zetten en een aanvalsplan te maken voor de aankomende periode. Mijn wekelijkse routine ziet er als volgt uit.
1. Ik lees in het nieuws welke ontwikkelingen er zijn geweest op macro-economisch gebied. Daarbij let ik vooral op de voor de economie meest relevante berichten zoals nieuws over rente, inflatie, werkgelegenheid en informatie over wereldwijde spanningen. Vervolgens check ik de macro-economische agenda om te zien welke relevante gebeurtenissen voor de aankomende week gepland staan. Aan de hand daarvan krijg ik een globaal gevoel van de richting die de markt aankomende week op zal gaan. Ik bekijk ook regelmatig de conjunctuurklok van het CBS.
2. Ik analyseer het sentiment door te kijken hoe de markt reageert op bepaalde ontwikkelingen. Zijn de fundamentals of de technicals in de lead? Zijn beleggers bereid tot het nemen van risico of zijn ze risico-avers? Bij welke typen aandelen of sectoren ligt het momentum? Wat doen de Money Flow en Volatility Index? Het antwoord op deze vragen geeft mij een redelijk beeld van de richting waar de markt naartoe beweegt.
3. Ik maak een analyse van de algemene markt door de prijsactie van verschillende indices met elkaar te vergelijken. Ik kijk hierbij vooral op de vier-uursgrafiek en hoger. Ik let op de trend waarin de algemene markt zich bevindt (bull- of bearmarkt), of de markt meteen ommekeer bezig is, of een nieuwe correctie of rally aanstaande is en waar een lokale top of bodem gevormd zal worden. Daar speel ik vervolgens op in bij het in- en uitschalen van posities.
4. Op basis van mijn bevindingen op macroniveau bepaal ik op microniveau mijn aanvalsplan voor aandelen. Wanneer mijn verwachting is dat de markt omlaag gaat, kijk ik in mijn portefeuille of ik ergens moet en kan uitschalen. Als mijn verwachting voor de markt omhoog is, kijk ik in mijn watchlist of ik aandelen kan inschalen of ga ik op zoek naar andere aandelen die mogelijk rijp zijn voor een instapmoment. Ik markeer relevante levels en zet waar nodig alerts.5. Ik wacht verder netjes totdat de juiste signalen zich voordoen. Ik heb in het weekend een globaal aanvalsplan gemaakt en ik wacht rustig af totdat ik het plan kan uitvoeren. Beleggen is een waiting game en dat moet je respecteren.
Dagelijkse routine
Naast een wekelijkse routine heb ik ook een dagelijkse routine. Deze voer ik iedere dag uit en het is het verlengstuk van mijn wekelijkse routine. Met de gegevens van mijn wekelijkse routine in mijn achterhoofd is mijn dagelijkse routine wat korter. Deze voer ik altijd in de ochtend uit:
1. Ik bekijk hoe de markten gaan openen aan de hand van de futures.
2. Ik lees het nieuws van vandaag en ik kijk in de macro-economische agenda om te zien welke gebeurtenissen vandaag gepland staan. Aan de hand daarvan weet ik of het een drukke of een rustige dag wordt. Daar handel ik gedurende de dag ook naar. Ik kijk hoe laat de betreffende gebeurtenissen zullen plaatsvinden en ik houd daar rekening mee gedurende de dag. Uit de gegevens van mijn wekelijkse routine weet ik nog wat het sentiment is.
3. Ik maak een analyse van de algemene markt en bepaal wat de verwachte richting voor die dag is.
4. Ik bekijk of ik die dag aandelen moet of kan kopen of verkopen. Ik heb mijn analyses gemaakt en mijn alerts klaarstaan. Ik wacht verder rustig af tot er iets gebeurt.
Jouw routine vinden
Afhankelijk van hoe actief je wilt handelen, kun je kiezen voor een dagelijkse of wekelijkse routine. Allebei mag natuurlijk ook. De Trendtrading-strategie is prima uit te voeren met enkel een wekelijkse routine, zolang je maar de juiste levels markeert in de grafieken van indices en aandelen, alerts zet op de relevante levels en vervolgens actie onderneemt wanneer je een signaal krijgt. Je kunt de strategie zo actief of passief uitvoeren als je wilt. En hoe actief of passief je ook besluit te beleggen, de genoemde stappen en routines gaan op voor iedere tijdspanne. Je hoeft niet exact dezelfde stappen te volgen als ik, maar ik raad je wel aan om dezelfde volgorde van stappen aan te houden. Het belangrijkst is dat je een routine gaat vinden die bij jou past. En heb je die eenmaal, dan ben je klaar om jouw portefeuille op te bouwen en te beheren.