Wie zijn de spelers?

Er zijn verschillende spelers op de beurs aanwezig die allemaal hun eigen invloed uitoefenen op de markt.

Er zijn grofweg drie categorieën spelers te onderscheiden:

  • Particuliere beleggers
  • Institutionele investeerders
  • Algoritmes

Particulieren beleggers zijn personen die voor zichzelf beleggen. Zij bepalen zelf hun beleggingsbeleid. Hieronder vallen zowel lange termijnbeleggers als korte termijnbeleggers, zoals day-, swing- en trendtraders.

De invloed van particuliere beleggers op de markt is vrij marginaal. Een enkele belegger kan weinig verandering teweeg brengen. Alleen wanneer zij hun krachten bundelen kunnen zij flinke schommelingen veroorzaken.

Institutionele investeerders kunnen daarentegen wel flinke schade aanrichten aan een aandeel. Andersom kunnen zij een aandeel ook genoeg vaart meegeven om naar grote hoogtes te stijgen.

De invloed van institutionele investeerders op de koers van aandelen is enorm. Zoek daarom altijd naar aandelen die populair zijn bij deze grote partijen.

Denk bij institutionele investeerders aan vermogensbeheerders, pensioenfondsen, banken en beleggingsfondsen.

Een hele andere tak van sport zijn de algoritmes, een steeds groter wordende categorie. Steeds meer transacties worden gemaakt op basis van computeralgoritmes.

Tegenwoordig zijn algoritmes niet alleen meer te vergelijken met particuliere beleggers. Ook steeds meer institutionele investeerders maken gebruik van algoritmes. De invloed van algoritmes op de markt wordt daarom ook steeds groter.

Open Whatsapp
1
Hulp nodig?
Heb je een vraag over de producten?
Stel je vraag gerust via Whatsapp!