Weekoverzicht 18

Wekelijkse mutatie van 5 belangrijke indices

IndexStartkoersEindkoersMutatie
AEX (Nederland)715,77707,56–  1,15%
DAX (Duitsland)15.277,8715.158,47–  0,78%
CAC (Frankrijk)6.257,946.269,48+ 0,18%
S&P500 (VS)4.178,314.185,42–  0,17%
NASDAQ (VS)13.936,7713.868,09–  0,49%

Het belangrijkste nieuws

De Rabobank kwam afgelopen week met het nieuws dat ook zij een negatieve rente gaan rekenen over bankrekeningen met meer dan een € 100.000 op de rekening. Zij zijn hiermee de laatste grote bank die deze maatregel gaat toepassen. Op dit moment kent iedere grote bank in Nederland een dergelijke regeling. Dat betekent dus dat er opnieuw dat mensen een nieuwe plek moeten vinden voor hun geld en dat is in de meeste gevallen de kapitaalmarkt. Opnieuw wordt er dus weer geld richting de aandelenmarkt geduwd, wat de koersen natuurlijk alleen maar ten goede komt.

Een ander interessant bericht kwam vanuit het cijfer van het consumentenvertrouwen. Dat is in de maand april flink toegenomen. Consumenten zijn zo vol van vertrouwen dat ervan kan worden uitgegaan dat, nu de economie steeds verder van het slot gaat, een flink deel van de sterk opgelopen spaartegoeden zijn weg naar de winkel zal vinden. Hoewel dit niet direct voordeel zal opleveren voor de koersen van aandelen, omdat er wellicht geld uit de aandelenmarkt zal stromen om spullen te kopen, levert dit indirect juist wel veel voordelen op voor de beurzen. De economische groei wordt hiermee aangezwengeld en dat doet de beurzen juist ten goede.

Het sentiment van de markt

Het sentiment van de markt blijft opperbest. Hoewel de indices al twee weken op rij weinig groene cijfers noteren, lijkt er voorlopig weinig vuil aan de lucht voor een eventuele aanstaande bearmarkt. We hebben tijdelijk te maken met een zijwaartse beweging en dat is juist goed voor aandelenmarkten. Zulk rustig vaarwater kan betekenen dat portefeuilles worden opgefrist. Sommige posities worden gesloten om nieuwe posities in te nemen. Dat levert weer mooie kansen op om nieuwe trends te ontdekken.

In dit gedeelte vind je een aantal analyses van aandelen. De eerste analyses laten aandelen zien die deze week zijn uitgebroken en welke, zolang de prijs nog goed is, aangekocht kunnen worden. De nieuwe trend is ingezet en posities kunnen worden ingenomen. In de vooruitblik komen enkele aandelen aan bod die tegen een uitbraak of inzet van nieuwe trend aanzitten. Houd deze aandelen goed in de gaten volgende week, want er doet zich mogelijk een goed instapmoment voor.

Terugblik op de vorige analyse (26 apr – 30 apr)

In dit segment blikken we terug op de analyse van vorige week. Zijn de aandelen uitgebroken en hebben zij het juiste aankoopmoment laten zien, of duurt het nog een week voordat het ideale instapmoment zich voordoet Je leest het in dit onderdeel.

  • Proximus: Het aandeel Proximus heeft zich weer in de Rechthoek bewogen. Het heeft dit gedaan door middel van een gat. Dit lijkt een negatieve ontwikkeling, maar het aandeel kan hiermee een omgekeerd eiland vormen en binnen de kortste keren omhoogschieten. Ik sta niet van deze dip te kijken, want de ‘uitbraak’ door de lijn ging niet gepaard met voldoende volume om van een echte uitbraak te spreken. Dit kan juist de aanzet voor wel een overtuigende uitbraak, waarmee niet alleen het gat wordt gedicht, maar ook de lijn beslissend doorbroken zal worden op hoog volume.
  • Advanced Micro Devices: Het aandeel Advanced Micro Devices heeft een kortstondige piek boven de bovenste grenslijn van de rechterschouder laten zien. Hiermee leek het een nieuwe rally in te willen zetten, maar met deze rally werd korte metten gemaakt. Niet lang daarna werd het aandeel toch eenvoudig weer tot onder de lijn geduwd. Wat het aandeel eigenlijk heeft gedaan is een betere rechterschouder gecreëerd ten opzichte van de linkerschouder. Nu zijn de pieken van beide schouders op een meer gelijkwaardig niveau en dat komt het Hoofd-en-Schouderspatroon alleen maar ten goede. Ik verwacht nog steeds dat het aandeel vroeg of laat door de neklijn zal breken.
  • Carrefour: Het aandeel Carrefour heeft een goede week achter de rug. De koers van het ideale koopmoment is niet meer geraakt. Het aandeel heeft namelijk nagenoeg alleen maar positieve dagen gehad. Afgelopen week heeft het aandeel bovendien een nieuw gat gedicht, het gat dat vier maanden geleden een eiland creëerde in de grafiek. Dat eiland is nu ‘aan land getrokken’ door middel van een veel gezondere opwaartse beweging. Ik voorzie dat het aandeel nog een tijd zal blijven stijgen, totdat het aandeel een uitputgat zal laten zien.

Voortuitblik naar volgende week (3 mei – 7 mei)

In dit gedeelte kijken we vooruit naar wat ons de komende week te wachten staat. De aandelen die vorige week nog niet zijn uitgebroken en die een nieuwe analyse verdienen komen hier nogmaals aan bod. Ook kijken we naar nieuwe aandelen die op het punt staan om uit te breken. Houd deze aandelen goed in de gaten en zet ze desnoods in je favorieten op het platform van je broker om ze dagelijks te volgen.

Electronic Arts

 aandeel Electronic Arts (EA) laat heel sterk opwaarts sentiment zien. Ik had de grafiek eigenlijk op een korter timeframe willen laten zien, maar de grafiek over het verloop van drie jaar laat een beter beeld zien van wat er gebeurt. Wat je hier goed kan zien is een langdurig weerstandsniveau waar het aandeel niet voorbij lijkt te komen. Wat ik hier bovendien bij moet vertellen is dat het aandeel in de periode van 2013 t/m 2018 tot 13 keer over de kop is gegaan, vanaf een koers van $12,-. Er moet op een gegeven moment een punt komen waarop beleggers die er vanaf het eerste uur bij waren hun winst moeten nemen. En dat is gebeurd vanaf mei 2018. En aangezien het aandeel een enorm lange run heeft gemaakt, kost het ook een lange tijd voordat alle winst is genomen en het aandeel van deze winstneming is hersteld. Maar dat herstel bevindt zich nu in de afrondende fase en het aandeel lijkt klaar om een nieuwe sprong omhoog te maken en de langdurige weerstand te doorbreken. Dat kun je zien aan de steeds hoger wordende bodems en gelijkwaardig blijvende toppen. Je kunt zowel een rechte lijn door de bodems trekken als een lijn die in een curve loopt. Beide lijnen vertellen hetzelfde: zolang het aandeel niet buiten deze lijnen treedt, zal het vroeg of laat door de weerstand heen breken en een nieuwe opwaartse trend inzetten. Dat moment zal zich voordoen zodra het aandeel de koers van $150,- nadert en hier voorbijstreeft. Een uitbraak uit zo’n langdurig patroon heeft, net als het patroon, enorm langdurige gevolgen. De uitbraak zal het aandeel dan ook een aantal jaar opwaarts momentum meegeven. Dat maakt dit aandeel de ideale investering voor de wat passievere belegger. Houd de door de bodems getrokken rechte lijn aan als trendlijn van de uitbraak.

Marriott International

an het aandeel Marriott International zou je hetzelfde kunnen zeggen als voor het aandeel EA, maar in dit geval zou ik de uitkomst van de uitbraak in het midden willen laten. Daarmee bedoel ik dat het aandeel zowel opwaarts als neerwaarts kan uitbreken. Het aandeel bevindt zich namelijk momenteel op een niveau van langdurige weerstand en het lijkt hiermee te worstelen. Hoewel het aandeel graag omhoog lijkt te willen, heeft de langdurige weerstand ervoor gezorgd dat het aandeel zich nu in een mislukt Vlagpatroon heeft ontwikkeld. Het aandeel vindt weliswaar tot drie keer aan toe steun op een koers van $140, maar voor een juiste Vlag met een juiste uitbraak duurt het patroon te lang. Bovendien is de bovenste grenslijn diagonaal aflopend. Dat betekent dat iedere rally vanaf een steunpunt zwakker is en dus kracht verliest. Ik verwacht daarom eerder dat het aandeel onder de weerstand zal bezwijken en door het steunniveau zal zakken. Ik verwacht bovendien dat het aandeel het gat tussen de koers van $104 en $110 zal dichten. Dit zal niet in een keer gebeuren, maar er zullen tijdens de neerwaartse trend, net als tijdens de opwaartse trend, consolidatiepatronen voorkomen (die neerwaarts zullen uitbreken). Goed, het dichten van het gat is dus waar ik voorlopig mijn koersdoel op zet, maar laat de tijd ons eerst maar eens vertellen wat het aandeel gaat doen met het patroon waar het zich nu in bevindt. Ik zorg in ieder geval dat ik short ga zodra het aandeel door het steunniveau van $140 zakt.

Tripadvisor

ipadvisor heeft een top bereikt. Je kunt hier een combinatie van twee patronen in zien, namelijk een Diamantpatroon en een Hoofd-en-Schouderspatroon. Beiden zijn omkeerpatronen die alleen maar in de top van een grafiek voorkomen. En laat dat nou net bij Tripadvisor ook het geval zijn. Ik heb in de grafiek een Diamant getekend met een nagenoeg rechte onderkant. Vandaar dat je er ook een Hoofd-en-Schouderspatroon in zou kunnen zien. Hoe dan ook geven beide patronen een ommekeer aan in de top van de grafiek. Dat betekent dat het aandeel binnenkort zal uitbreken en een nieuwe neerwaartse trend zal inzetten. Het aandeel is net boven de neklijn, op die op een koers van $47,70 staat, gesloten. Als het aandeel hieronder zakt en minimaal 3% onder deze lijn sluit, zorg ik dat ik short ga in het aandeel. Een flinke toename in volume is hierbij niet noodzakelijk. Een uitbraak uit een dergelijk patroon is namelijk minimaal goed voor een daling die, procentueel gezien, gelijk is aan het verschil tussen het hoogste en het laagste punt in de grafiek. In dit geval is dat dus 36%! Om die reden houd ik het aandeel de komende tijd scherp in de gaten.

Bekijk het volledige overzicht hier

Open Whatsapp
1
Hulp nodig?
Heb je een vraag over de producten?
Stel je vraag gerust via Whatsapp!