Weekoverzicht 17

Wekelijkse mutatie van 5 belangrijke indices

IndexStartkoersEindkoersMutatie
AEX (Nederland)716,80715,77– 0,14%
DAX (Duitsland)15.457,8315.277,87– 1,16%
CAC (Frankrijk)6.287,076.257,94– 0,46%
S&P500 (VS)4.184,204.178,31– 0,14%
NASDAQ (VS)14.040,7013.936,77– 0,74%

Het belangrijkste nieuws

Er kwam de afgelopen week een interessant nieuwsbericht naar buiten dat de Amerikaanse president Joe Biden de belasting wil verhogen voor vermogenswinsten. Dit betekent dat beleggers meer belasting zullen betalen over de winsten die zij maken op basis van koerswinsten van aandelen. Als dat plan er doorheen komt, kan dat een dure grap worden voor beleggers die op hoge winsten staan. Zij zullen daarom mogelijk hun winsten al nemen, voordat het plan daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Dit betekent overigens niet dat deze beleggers al hun geld uit de markt halen. Dat zal betekenen dat zij eerder nieuwe posities zullen innemen in een aandelen die minder op koerswinst speculeren en juist meer op bijvoorbeeld dividend. Er is sowieso al een verschuiving aan het plaatsvinden van de groeiaandelen richting de wat meer waardevaste aandelen. Goed om in de gaten te houden dus.

Het sentiment van de markt

Op weekbasis noteren alle indices rode cijfers. De verschillen zijn echter minimaal, dus er is absoluut geen reden tot paniek. Het cijferseizoen is bovendien volop aan de gang en de meeste bedrijven kunnen uitstekende resultaten overleggen. Het positieve sentiment zal dus nog wel even aanhouden. Positief dus!

Terugblik op de vorige analyse (19 apr – 23 apr)

In dit segment blikken we terug op de analyse van vorige week. Zijn de aandelen uitgebroken en hebben zij het juiste aankoopmoment laten zien, of duurt het nog een week voordat het ideale instapmoment zich voordoet Je leest het in dit onderdeel.

  • ING Groep: Het aandeel ING Groep heeft niet door het plafond heen weten te breken. Iedere dag van de week was negatief, behalve de vrijdag. Met de daling is het aandeel door de onderste grenslijn gezakt, wat betekent dat het patroon niet langer in stand is. Laat het aandeel achterwege en ga op zoek naar wat anders.
  • Galapagos: Het aandeel Galapagos heeft de afgelopen een redelijke koersstijging doorgemaakt. Op woensdag steeg het aandeel maar liefst 5%. De dagen erna zakte de koers wat, maar met het doorbreken van de bovenste grenslijn van de neerwaartse Wig (en daarmee het bereiken van de bodem), is dat geen ongewone gewaarwording. Het levert juist opnieuw een mooi koopmomenten op!
  • NIO: Het aandeel NIO heeft toch geen neerwaartse trend ingezet. Het is een vals signaal gebleken. Dit betekent overigens niet dat het aandeel in een nieuwe opwaartse trend is gekomen, want er is geen signaal die dit kan bevestigen. Het aandeel is bijvoorbeeld niet op hoog volume door de bovengrens gebroken. Ik houd mijn handen hier voorlopig vanaf en ik ga op zoek naar andere aandelen.

Voortuitblik naar volgende week (26 apr – 30 apr)

In dit gedeelte kijken we vooruit naar wat ons de komende week te wachten staat. De aandelen die vorige week nog niet zijn uitgebroken en die een nieuwe analyse verdienen komen hier nogmaals aan bod. Ook kijken we naar nieuwe aandelen die op het punt staan om uit te breken. Houd deze aandelen goed in de gaten en zet ze desnoods in je favorieten op het platform van je broker om ze dagelijks te volgen.

Proximus

et aandeel Proximus laat opwaartse potentieel zien. Het aandeel heeft namelijk de bodem bereikt en het is daar voorbij. Na de lange daling geeft het aandeel nu een signaal af dat het weer omhoog gaat. Het aandeel bevond zich namelijk in een Rechthoekpatroon en het is enkele dagen geleden door de bovengrens gegaan. In de grafiek is te zien dat het aandeel een maand geleden enorm veel weerstand wist te absorberen. Er zat echter nog te veel weerstand op dat niveau, waardoor het aandeel dus weer even moest prijsgeven. Maar niet veel later kan het aandeel toch door de bovengrens bewegen. De weerstand is verdwenen. Het passeren van de bovengrens geldt echter nog niet officieel als uitbraak. Daar is het volume te laag voor. Het aandeel wacht momenteel daarom op een dag waarop het een uitbraak wel kan bevestigen. Het balanceert voor nu precies op de oude weerstandslijn. Als het aandeel hier niet doorheen zakt, kunnen we aannemen dat het aandeel steun vindt in deze lijn en dat het vanaf nu alleen nog maar hoger zal stijgen. Houd het aandeel komende week of weken goed in de gaten en stap in zodra de koers licht opveert na het toucheren van de steunlijn (€18,60). De stijging die volgt zal goed zijn voor een koerssprong van minimaal 14%, namelijk het verschil tussen de boven- en ondergrens van de Rechthoek. Waarschijnlijk zal het aandeel daarna nog hoger koersen, want het heeft nog een hoop goed te maken sinds de crash.

Advanced Micro Devices

et aandeel Advanced Micro Devices lijkt zich in een Hoofd-en-Schouderspatroon te ontwikkelen. Er is een duidelijke neklijn te zien door meerdere steunpunten. Daarnaast is het ook duidelijk te zien dat er een piek is uitsteekt boven de twee schouders aan beide kanten. Dit patroon is bij uitstek een patroon dat een opwaartse trend omkeert in een neerwaartse trend. Dus mocht het aandeel door de neklijn zakken, dan komt het aandeel in een sterke neerwaartse trend terecht. De tijd moet nog uitwijzen of dit echt zal gebeuren, want het aandeel kan net zo goed steun blijven vinden in de neklijn. Maar dit neemt hoe dan ook niet weg dat de grafiek van het aandeel nu een Hoofd-en-Schouderspatroon laat zien. Zulke patronen zijn een van de meest betrouwbare omkeerpatronen, dus je kunt het aandeel maar beter in de gaten blijven houden. Er zijn bovendien nog twee gaten te dichten onder de neklijn. Nog een indicatie dat een mogelijke neerwaartse trend zich zal aandoen. Ga short in het aandeel zodra de koers tot onder het prijsniveau van de neklijn zakt en het aandeel minimaal 3% lager sluit dan de neklijn ($72). Hoog volume is bij de uitbraak niet verplicht. Het bereik van de uitbraak is minimaal gelijk aan het procentuele verschil tussen het hoofd en de neklijn. De uitbraak zal de koers van het aandeel daarmee minimaal 33% lager zetten.

Carrefour

et aandeel Carrefour is de afgelopen week uitgebroken uit een Symmetrische Driehoek. Al eerder brak het uit een Rechthoekpatroon, maar later kroop het aandeel toch weer terug het patroon in. Ditmaal is het aandeel wel degelijk uitgebroken. Het is namelijk op een gat geopend boven de bovenste grenslijn en het gat is voorlopig nog open. Dat betekent dat we te maken kunnen hebben met een break-away gat, oftewel een uitbraakgat. Bovendien is het volume ook flink verhoogd op de dag van de uitbraak. Je kunt het misschien niet zo goed zien, omdat het volume op 13 januari zo enorm hoog was. Maar het volume was op de dag van de uitbraak wel degelijk twee keer zo hoog als gemiddeld. Dat betekent dat de uitbraak officieel is. Hoe we kunnen meten hoe ver de uitbraak zal reiken, doen we op de volgende manier. Een uitbraakgat wordt namelijk doorgaans opgevolgd door twee andere gaten, een continueringsgat of vervolggat en een uitputgat. Met dat laatste gat is de opwaartse beweging uitgeput en de trend voorbij. Het is dus belangrijk om meteen uit te stappen zodra een dergelijk gat zich voordoet. Dit vergt dus wel dat je het aandeel iets actiever in de gaten moet houden en we niet van tevoren een koersdoel kunnen geven aan de uitbraak. Zet een kooporder net boven het koersniveau van het gat (€15,50) en hoop dat het nog geraakt wordt. Dat levert het meeste rendement op. Wordt de order niet geraakt, laat het aandeel dan achterwege en ga op zoek naar de volgende.

Volledige overzicht

Open Whatsapp
1
Hulp nodig?
Heb je een vraag over de producten?
Stel je vraag gerust via Whatsapp!