Weekoverzicht 15

Wekelijkse mutatie van 5 belangrijke indices

IndexStartkoersEindkoersMutatie
AEX (Nederland)708,43713,36+ 0,70%
DAX (Duitsland)15.113,9515.220,80+ 0,71%
CAC (Frankrijk)6.102,966.169,41+ 1,09%
S&P500 (VS)4.037,164.127,48+ 2,24%
NASDAQ (VS)13.357,7913.840,82+ 3,62%

Het belangrijkste nieuws

In de aanloop naar de start van het cijferseizoen volgende week zijn er afgelopen week weinig spannende dingen gebeurd. Geen nieuws is goed nieuws. Centrale banken blijven het soepele monetaire beleid handhaven totdat de economie meer hersteld. Het herstel van de economie blijft gepaard gaan met nieuwe stimuleringsmaatregelen en dat zal ongetwijfeld leiden tot hogere prijzen en inflatie. Hogere prijzen klinkt als muziek in de oren voor beleggers, maar inflatie betekent op lange termijn dat de rente ook weer zullen stijgen en er uiteindelijk weer geld uit de aandelenmarkt zal vloeien.

Zo ver zijn we gelukkig nog lang niet, want de inflatie is slechts van tijdelijke aard en de rente worden kunstmatig laag gehouden. Bij de ING moeten klanten met meer dan een ton op de bank zelfs betalen om te sparen. Klanten zullen dus hun geld van de bank halen en op zoek gaan naar alternatieven. Die alternatieven vinden zij vaak in de vorm van aandelen. Kortom, er blijft maar nieuw geld de aandelenmarkt invloeien, wat een enorm pluspunt is voor de koersen van de aandelen.

Het sentiment van de markt

De markt heeft het paasweekend uitstekend verwerkt en de rally doorgezet. April is doorgaans een goede maand voor financiële markten en ook dit jaar blijkt het weer zo te zijn. Dit jaar komt daar ook nog eens bij dat een hoop mensen hun vakantiegeld zullen ontvangen zonder dat zij (voorlopig) een vakantie kunnen boeken. Dat betekent opnieuw dat een deel van die mensen het zal investeren in bijvoorbeeld aandelen. Het sentiment over de markt blijft dus positief.

Terugblik op de vorige analyse (5 apr – 9 apr)

In dit segment blikken we terug op de analyse van vorige week. Zijn de aandelen uitgebroken en hebben zij het juiste aankoopmoment laten zien, of duurt het nog een week voordat het ideale instapmoment zich voordoet Je leest het in dit onderdeel.

  • Siemens Gamesa Renewable: Het aandeel Siemens Gamesa Renewable heeft de verwachte pullback doorgemaakt. De koers is iets gezakt vanaf het hoogtepunt en die daling is gestokt te midden van het hoogtepunt en de grenslijn waardoor het eerder heen was gebroken. Het volume is geleidelijk af aan het nemen, dus een nieuwe stijging van het aandeel ligt vanaf dit moment in het verschiet.
  • Ocugen: Het aandeel Ocugen heeft niet door de steunlijn weten te breken. Sterker nog, de koers is overtuigend door de bovenste grenslijn geschoten op het moment dat het eigenlijk door de onderste grenslijn had moeten gaan. Een duidelijk signaal dat het patroon dus niet heeft gehouden en dat we het op dit moment beter kunnen vergeten. Op zoek naar andere aandelen dus.
  • Oeneo: Het aandeel Oeneo is zich nog op de juiste manier aan het ontwikkelen om op termijn de neerwaartse uitbraak te laten zien en een neerwaartse trend in te zetten. De koers blijft mooi binnen het patroon en vroeg of laat zal het door een van de grenslijn heen moet breken. De uitbraak door de onderste grenslijn zet een neerwaartse trend in en dat is het moment waar wij op zitten te wachten. Als het aandeel door de bovenste lijn gaat, is het patroon niet meer in stand en moeten wij het aandeel links laten liggen. Het is afwachten wat het aandeel gaat doen.

Analyses van aandelen

Public Power

 aandeel Public Power is het afgelopen jaar enorm gestegen. Het is zelfs verdriedubbeld. In de grafiek is te zien dat het aandeel zojuist is uitgebroken uit een Vaantjespatroon. Je ziet een duidelijk vlaggenmast met daaraan vast het Vaantje. De Vlaggenmast heeft het aandeel van een koers van 6,70 naar een koers van 9,40 weten te brengen, een stijging van maar liefst 40%. Rond die koers van 9,40 kon het aandeel niet verder stijgen en is het geconsolideerd in het Vaantjespatroon. Het aandeel is twee dagen geleden uitgebroken uit het patroon rond de koers van 9,10. Die uitbraak heeft een nieuwe opwaartse trend ingezet die het aandeel tot nieuwe hoogtes gaat brengen. Een uitbraak uit een Vaantje is namelijk een van de sterkste uitbraken die er kan zijn. Het bereik van de uitbraak is namelijk minimaal gelijk aan de vlaggenmast voorafgaand aan het patroon. De uitbraak zal het aandeel in dit geval dus minimaal 40% hoger zetten, tot wel een koers van 12,90. Probeer het aandeel te kopen voor een koers van 9,50. Het doel van deze uitbraak is dus 12,90.  

Biesse

 aandeel Biesse ontwikkelt zich momenteel in een Kopje met Handvatpatroon. Het aandeel is na een lange stijging tijdelijk tegen een niveau van weerstand aangekomen. Tot twee keer aan toe heeft het aandeel hetzelfde geraakt waarop het niet verder kon stijgen. De eerste keer daalt het aandeel een flink stuk en maakt het een ronding (het kopje). Het kopje is compleet zodra het aandeel opnieuw tegen het weerstandsniveau aankomt en hier opnieuw niet voorbij kan komen. Op dat moment begint zich het handvat te vormen, hetgeen het aandeel nu aan het doen is. Het handvat zorgt voor een daling in de koers, maar deze daling is niet zo diep als de vorige. Het aandeel krabbelt vervolgens weer op en doet een nieuwe poging om de weerstand te doorbreken. Ditmaal zal het aandeel wel door de weerstand heen breken. Hiermee breekt het aandeel uit het patroon en zet het een nieuwe opwaartse trend in. Stap in zodra het aandeel uitbreekt en boven de weerstandslijn uitkomt. De ideale instapkoers is 25,40. Het bereik van de uitbraak is onbeperkt, in de zin dat het geen plafond heeft. De trend is overigens wel voorbij zodra het onder de trendlijn komt. Teken daarvoor een diagonale lijn door de onderkant van het kopje en de onderkant van het handvat en trek die door naar rechtsboven (zwarte stippellijn). De trend is in stand en het aandeel zal blijven stijgen zolang het aandeel boven deze trendlijn blijft. Zorg daarom dan ook wel dat je zo snel mogelijk verkoopt als het aandeel door deze trendlijn heen zakt. Dan is het tijd om je winst te nemen.

FuelCell Energy

de grafiek van FuelCell Energy is duidelijk af te lezen dat het aandeel een top heeft bereikt en dat het in een neerwaartse trend zit. De daling na de top wordt momenteel een halt toegeroepen door middel van een consolidatiepatroon, een Neerwaartse Driehoek. Het aandeel is namelijk tegen op een bepaald punt tegen steun aangekomen en die steun voorkomt dat het aandeel verder kan dalen. Er is namelijk een partij die een groot aantal aandelen wil kopen voor 11,50 per aandeel. Die kooporder houdt een verdere daling tegen, omdat op dat punt de vraag hoger is dan het aanbod. Je kunt zien dat het aandeel na elke aanraking met de steun een lagere piek heeft gemaakt. Dat komt doordat de steun, met iedere aanraking met het aandeel, een stukje wordt afgenomen. Iedere rally omhoog vanaf de steunlijn is dus een stukje lager en met iedere rally blijft er dus minder steun over om het aandeel hoog te houden. Vroeg of laat zal het aandeel door de steunlijn heen breken en een neerwaartse trend inzetten. En dat ligt ook in het verschiet voor FuelCell Energy. Ga short in het aandeel zodra het door de steunlijn zakt ter hoogte van een koers van 10,60. Dat is het ideale instapmoment om zo rendabel mogelijk op de aanstaande neerwaartse trend mee te liften. Het aandeel zal na de uitbraak tussen de beide stippellijnen blijven, totdat het door een van deze lijn gaat. Verlaat je positie (koop het aandeel terug) zodra het aandeel dus een van de stippellijnen kruist. De trend is dan voorbij.

Bekijk het volledige overzicht hier:

Open Whatsapp
1
Hulp nodig?
Heb je een vraag over de producten?
Stel je vraag gerust via Whatsapp!