Wat is een aandeel?

Een aandeel is een stukje eigendom van een bedrijf. Iedere aandeelhouder bezit dus een gedeelte van het bedrijf.

Afhankelijk van hoeveel aandelen je bezit en van hoeveel aandelen het bedrijf heeft uitgegeven ben je als aandeelhouder voor een bepaald percentage eigenaar van het bedrijf.

Stel, een bedrijf heeft 1000 aandelen uitgegeven en hiervan bezit jij er 10. Jij bezit dan 1% van de aandelen en daarmee ben je voor 1% eigenaar van het bedrijf.

Je wordt als aandeelhouder beloond voor het houden van het aandeel Je wordt beloond voor het vertrouwen dat hebt in het bedrijf en voor het risico dat jij hebt gelopen.

De meeste bedrijven belonen aandeelhouders in de vorm van een periodieke winstuitkering, oftewel dividend.

Een bedrijf stelt van tevoren vast hoeveel dividend er per aandeel uitgekeerd zal worden en hoe vaak de uitkering per jaar zal plaatsvinden.

Sommige bedrijven zijn af van het uitkeren van dividend om op die manier zoveel mogelijk geld in kas te houden om door te kunnen groeien.

Zulke bedrijven zinspelen op een zo snel mogelijke stijging van de koers van hun aandeel. Beleggers zien het groeipotentieel en besluiten dat deze beloning het waard is om het aandeel te kopen en in bezit te hebben.

Aandeelhouders halen dus op deze twee manieren voordelen uit hun aandelen, namelijk het ontvangen van dividend en het profiteren van koerswinsten.

Open Whatsapp
1
Hulp nodig?
Heb je een vraag over de producten?
Stel je vraag gerust via Whatsapp!