Vraag en aanbod

In de vorige les hebben we gezien hoe de koers van een aandeel kan fluctueren. In deze les gaan we daar dieper en meer praktisch naar kijken.

Wat we gaan doen is het spel van vraag en aanbod uitpluizen aan de hand van een fictieve case study.

Ga er in dit voorbeeld van uit dat we te maken hebben met een aandeel dat € 100,- waard is en waarvan er 100.000 zijn uitgegeven.

Ga er vervolgens van uit dat we op dit moment op een break-even punt zitten. Vraag en aanbod zijn gelijk en zij houden elkaar en de koers van het aandeel in evenwicht.

Een break-even punt kan betekenen dat er 0 aandelen te koop worden aangeboden en 0 aandelen worden gevraagd. Het kan ook betekenen dat er een aanbod is van 1000 aandelen en een vraag van 1000 aandelen.

Zolang de prijs voor zowel het aanbod als de vraag € 100,- is, houden vraag en aanbod de koers van het aandeel in evenwicht op die koers van € 100,-.

Zodra er een verandering komt in een van de twee variabelen zal de koers stijgen of dalen. Laten we daar eens naar kijken.

Stel dat de vraag gelijk blijft. Er blijven 1000 aandelen gevraagd worden voor € 100,-.

Wanneer het aanbod verandert van 1000 aandelen naar 900 aandelen, overstijgt de vraag het aanbod met 100 aandelen. Wat er dan gebeurt met die 100 aandelen is dat zij op zoek gaan naar de eerstvolgende verkooporder boven de prijs van € 100,-.

Als de eerstvolgende verkooporder zich pas bevindt op een koers van €101,-, dan zal de koers van het aandeel ook dit niveau bereiken. Het aandeel stijgt dan 1%.

Afhankelijk van hoeveel aandelen er voor die prijs van € 101,- te koop staan, zal de koers zich ergens tussen de € 100,- en € 101,- bevinden. De koers van het aandeel kan dus bijvoorbeeld € 100,50 of € 100,80 zijn.

Omgekeerd werkt het voor overaanbod hetzelfde. Als de vraag nog steeds 1000 aandelen is, maar nu stijgt het aanbod tot 1100 aandelen, dan wordt de volledige kooporder dus gevuld en blijven er 100 aandelen te koop staan.

Die 100 aandelen gaan weer op zoek naar de dichtstbijzijnde kooporder. Als die op een koers van € 99,- staat, zal de koers dus ietsje dalen en zich ergens tussen beide koersniveau’s gaan bevinden.

Dit proces werkt natuurlijk hetzelfde als het aanbod gelijk blijft terwijl de vraag verandert. Je kunt invullen hoe dit praktisch in zijn werk gaat.

Wat je dus uit deze les kunt halen is dat, zolang de vraag of het aanbod groter is dan de ander de prijs zal stijgen of dalen.

Zolang bijvoorbeeld de vraag groot genoeg is, zal het altijd de eerstvolgende (hogere) verkooporder opzoeken en de koers doen laten stijgen. Dit gaat door tot het op een gegeven moment tegen een verkooporder aanloopt die groot genoeg is om de overhand te nemen over de vraag.

Wat er dan gebeurt is dat het aanbod groter is dan de vraag en op zijn beurt ook weer iedere keer de meest dichtstbijzijnde (lagere) kooporder opzoekt.

Dit zal altijd door blijven gaan en dit noem ik dan ook het spel van vraag en aanbod.

Open Whatsapp
1
Hulp nodig?
Heb je een vraag over de producten?
Stel je vraag gerust via Whatsapp!