Typen aandelen
De typen aandelen zijn belangrijker en relevanter dan je denkt. Een bedrijf kan namelijk nog zo goed presteren of nog zoveel potentie hebben... als de markt zich macro-technisch niet op de juiste plek bevindt, dan zal het aandeel veel moeite hebben om haar ware potentie tentoon te spreiden.
Groeiaandelen kopen in een neerwaartse trend of bearmarkt is vechten tegen de bierkaai - dweilen met de kraan open. Zelfs al heeft het bedrijf of aandeel nog zoveel potentie, de risicobereidheid moet bij beleggers wel aanwezig zijn om het aandeel aan te schaffen. Want alleen met vraag die groter is dan het aanbod, kan de koers stijgen. En dat is nou eenmaal sneller het geval in een opwaartse trend of bullmarkt.
Waardeaandelen presteren daarentegen juist relatief goed in een bearmarkt. Vandaar dat daar in een uptrend de nadruk op ligt - en in een downtrend op groeiaandelen.
Stap 1. Het is allereerst zaak om het onderscheid tussen groei- en waardeaandelen goed te kennen. 👇

Klassieke voorbeelden van waardeaandelen zijn McDonald's, Unilever, Apple, Johnson & Johnson, Shell & Ahold Delhaize. Dit zijn aandelen van bedrijven die al jaren op de beurs aanwezig zijn en bewezen hebben, tot de gevestigde orde behoren en delen van hun solide winsten uitkeren van dividend. Ze bevinden zich doorgaans in de sectoren van de 'oude economie', zoals voedingsmiddelen, olie, farma of big tech.
Daarnaast zijn van groeiaandelen de volgende voorbeelden aan te wijzen: Uber, Just Eat TakeAway, Nikola, Shopify, Palantir & Alfen. Hoewel sommige bedrijven met zulke aandelen al stevige winsten draaien, wat voor deze typen aandelen een uitzondering is, behoren ze toch nog tot deze categorie. De waarderingen zijn nog relatief hoog, ze keren geen of minimaal dividend uit en ze hebben een lage tot gemiddelde marktkapitalisatie. Er is nog veel werk aan de winkel nodig (groei) willen deze aandelen zich upgraden tot waardeaandeel.
Deze hoofdcategorieën zijn echter nog te ruim om alle aandelen in onder te verdelen.
Stap 2. Het is ten tweede zaak om de aandelen te specificeren in subcategorieën. 👇

Onder de waardeaandelen vallen: defensieve aandelen, dividendaandelen en blue chipaandelen. Tot de groeiaandelen behoren ook de meer risicovolle speculatieve aandelen. Als laatste zijn de cyclische aandelen een categorie op zich - deze bezitten elementen van beide andere hoofdcategorieën.
Stap 3. Laten we ze één voor één uitpakken. 👇
‣ Waardeaandelen
Waardeaandelen zijn aandelen die - zoals de naam doet vermoeden - waarde toevoegen aan je portefeuille. Ze doen dit in feite op drie manieren: door (1) op de lange termijn consistent rendement te produceren via koerswinst, (2) regelmatig dividend uit te keren en (3) vermogen te beschermen in slechte tijden door middel van hun defensievere karakter. Waardeaandelen zijn doorgaans de fundering van je portefeuille.
Kenmerken van waardeaandelen zijn:
• Zijn al lange tijd aanwezig op de beurs (gevestigde orde);
• Zijn in goede financiële gezondheid (winstgevend en minimale schuld);
• Hebben een aantrekkelijke waardering (<25 P/E-ratio);
• Bieden een redelijk tot goed dividend (1-4% dividend yield);
• Laten op lange termijn stabiele koerswinst zien;
• Hebben gemiddelde tot hoge marktkapitalisatie (grote bedrijven).
Voorbeelden: McDonald's, Unilever, Apple, Johnson & Johnson, Shell & Ahold Delhaize.
‣ Defensieve aandelen
Van de waardeaandelen vervullen de defensieve aandelen de vermogensbeschermende rol. In tijden waarin het slecht gaat met de economie of aandelenmarkt zijn dit de aandelen die het minst slecht presteren - en zelfs goed presteren. Dit zijn de aandelen waar beleggers naartoe bewegen, zodra de onrust toeneemt. In plaats van rendement maken nemen investeerders genoegen met aandelen die relatief goed hun waarde behouden. En door die extra vraag, stijgen de koersen van deze aandelen juist op het moment dat andere aandelen inzakken. Dit is een waardevolle toevoeging aan elke portefeuille om er body aan te geven.
Kenmerken van defensieve aandelen zijn:
• Presteren relatief goed in slechte tijden (anti-cyclisch);
• Hebben sterke fundamentals (goede omzet, winst balans en waardering);
• Keren gemiddeld tot hoog dividend uit (1 - 8% dividend yield);
• Produceren minimale tot langzame koerswinst op lange termijn (weinig verlies).
Voorbeelden: McDonald's, Johnson & Johnson, Ahold Delhaize, Unilever, Coca-Cola & Heineken.
‣ Dividendaandelen
Bedrijven met dividendaandelen zijn erop gericht op regelmatig en consistent een zo hoog mogelijk dividend uit te keren aan aandeelhouders. Dividend is één van de manieren om investeerders te belonen voor het risico dat zij nemen om in het bedrijf te investeren - en door middel van een hoog dividend houden ze beleggers tevreden en de koers stabiel. Het bedrijf kan daarmee gemakkelijk nieuw kapitaal aantrekkelijk als het dat nodig heeft. Dividendaandelen voegen waarde toe aan een portefeuille door dividend uit te keren - en redelijk defensief te zijn.
Kenmerken van dividendaandelen zijn:
• Bevinden zich doorgaans in 'oude economie' sectoren (gevestigde orde);
• Zijn winstgevende bedrijven (dividend is een WINSTuitkering);
• Keren een hoog dividend uit (>4% dividend yield);
• Produceren minimale tot langzame koerswinst op lange termijn (weinig verlies).
Voorbeelden: Shell, Realty Income, Verizon, ING Groep, Western Union & Altria.
‣ Blue chipaandelen
De blue chipaandelen zijn van de waardeaandelen het meest rendabele in termen van koerswinst. Dit zijn doorgaans uitgegroeide groeiaandelen waarvan de bedrijven inmiddels groot en winstgevend genoeg zijn om tot de waardeaandelen te behoren. Ze beginnen ook (langzaam) een dividend uit te keren, zij het minimaal, en zijn ruimschoots vertegenwoordigd in bekende ETF's. De grote tech-bedrijven behoren tot de blue chipaandelen, maar ook aandelen van bedrijven met goede fundamentals, solide groei, een dividend en sterke koerswinst op de lange termijn.
Kenmerken van blue chipaandelen zijn:
• Zijn toegelaten tot de gevestigde orde;
• Zijn vaak uitgegroeide groeiaandelen (nu cashcow-bedrijven);
• Hebben goede omzet, winst en groei (doorgaans >15 P/E-ratio);
• Keren geen tot minimaal dividend uit (0 - 2% dividend yield);
• Produceren relatief goede rendementen (sterke koerswinst).
Voorbeelden: Apple, ASML, Microsoft, Walt Disney, Berkshire Hathaway & Procter&Gamble.
‣ Groeiaandelen
Groeiaandelen zijn de aandelen waarmee het rendement gemaakt wordt. Deze hebben het meeste potentie op koerswinst nu de bedrijven primair gericht zijn op het zo snel mogelijk laten groeien van het bedrijf. In plaats van investeerders te belonen via dividend of vermogensbescherming, profiteren aandeelhouders van koerswinst naarmate het bedrijf meer waard wordt. Zelfs wanneer het bedrijf nog geen winst maakt, kan het waardevoller worden, zolang de toekomst er maar positief uitziet.
Kenmerken van groeiaandelen zijn:
• Bevinden zich overwegend in de tech-sector (innovatie);
• Maken nog geen of beperkte winst;
• Keren geen dividend uit;
• Richten zich op het z.s.m. opschalen van het bedrijf;
• Bezitten grote potentie op koerswinst.
Voorbeelden: Uber, Just Eat TakeAway, PayPal, Shopify, Palantir & Alfen.
‣ Speculatieve aandelen
Onder de groeiaandelen vallen ook de speculatieve aandelen. Dit zijn aandelen die in de kortste tijd het meeste rendement kunnen opleveren. Bedrijven met dit type aandeel maken nog geen winst - soms zelfs niet eens omzet - en dit maakt ze uiterst risicovol. Vaak bevinden deze bedrijven zich in opkomende sectoren en hebben nog een lage marktkapitalisatie. Investeren in speculatieve aandelen kan lucratief zijn, bijvoorbeeld om in een vroeg stadium een winnaar te vinden - die kans is echter klein. Het is ALLEEN aan te raden om hier op bepaalde momenten in te speculeren.
Kenmerken van speculatieve aandelen zijn:
• Bevinden zich in opkomende sectoren;
• Hebben een (extreem) lage marktkapitalisatie;
• Maken nog geen winst (soms zelfs niet eens omzet);
• Keren geen dividend uit (maken geen winst);
• Hebben enorme potentie op koerswinst (uiterst risicovol).
Voorbeelden: Nikola, Microvision, Desktop Metal, Virgin Galactic, BigBear AI & MicroCloud Hologram.
‣ Cyclische aandelen
De cyclische aandelen zijn een geval apart. Dit type aandeel bezit namelijk elementen van zowel groei als waarde. Bedrijven met zulke aandelen zijn sterk afhankelijk van de economische conjunctuur. Hoewel deze bedrijven over het algemeen sterke fundamentals hebben, goede omzet en winst maken - en zelfs een dividend uitkeren - zijn de economische omstandigheden bepalend voor de prestatie van het aandeel. Bedrijven bevinden zich in consumenten-sectoren, zoals luchtvaart, autofabrikanten, hotelketens, grondstofverwerking of de arbeidsmarkt. In een groeiende economie presteren deze aandelen het best - een krimpende economie is slecht voor ze.
Kenmerken van cyclische aandelen zijn:
• Bevinden zich in economische conjunctuur-gevoelige sectoren;
• Hebben doorgaans sterke fundamentals (omzet, winst en dividend);
• Keren een geen tot hoog dividend uit (0 - 8% dividend yield);
• Hebben kenmerken van waardeaandelen, maar volatiliteit laat ze op groeiaandelen lijken.
Voorbeelden: Air France-KLM, ArcelorMittal, Marriott, Ford, ExxonMobil & Randstad.

Portefeuille bouwen
Dan komt het moeilijkste gedeelte: het samenstellen en beheren van een portefeuille. De theorie moet in de praktijk worden gebracht. Ter verduidelijking kun je de portefeuille zien als een taart met drie lagen; de fundering, het middenstuk en de kers op de taart.
Om te beginnen moet de fundering van de portefeuille goed staan. Dit deel vul je met waardeaandelen om het voldoende body te geven zodat het de rest van de taart (portefeuille) kan dragen. Deze 'ijzeren voorraad houd je aan tijdens een bull- én bearmarkt. Wanneer de markt in de bullmarkt komt, kan je het 'trendkapitaal' aanspreken om meer rendement te maken. Je voegt groeiaandelen toe aan dit middenstuk van de taart. In de superbullmarkt mag je snoepen van de kers op de taart en marge gebruiken om speculatieve aandelen te kopen. Dat is een korte periode om snelle winsten te behalen.
Trendtrading™ portfoliomanagement →