Leer de markt écht begrijpen en optimaliseer je rendement.
Syndicaet

August 25, 2024

Home > Trendwijzer

🗞️ Waarom een renteverlaging negatief is... 📉

Trendtrading

Heeft de markt alle schroom van zich af gegooid en is het optimisme weer helemaal terug? Het gevaar is zeker nog niet geweken...

Vervolg van de JPY Carry Trade

Het gevaar is nog niet geweken. Waarom niet?

Er zit nog steeds een hoop geld in deze constructie - en er is gewoon weer een hoop nieuw geld ingegaan sinds de correctie.

Investeerders hebben niet van de correctie geleerd...

De dollar is afgelopen week ruim 2% gedaald ten opzichte van de yen - en dat wordt alleen maar zodra de Amerikaanse rente omlaag gaat, terwijl die in Japan omhoog gaat.

Het is nog steeds een bom die op ontploffen staat. Het risico op een tweede ronde paniekverkopen is zeer significant.

De voorraad van deze constructie is gewoon weer aangevuld.

De markt is terug bij af, maar dit keer is er wel fundamenteel iets gebroken.

De liquiditeit die deze constructie naar de markt bracht dreigt op te drogen - en zelfs uit de markt te zuigen als leningen geforceerd terugbetaald moeten worden aan de Japanse overheid door de dalende dollar t.o.v. de yen.

Die trendbreuk in de ‘onuitputtelijke’ liquiditeitsput lijkt een feit.

En dat is een cruciaal onderdeel op het moment dat de rentes omlaag gaan - ik leg zo uit waarom.

Amerikaanse arbeidsmarkt FLINK omlaag herzien

Afgelopen woensdag mocht de Amerikaanse Bureau of Labor Statistics (BLS) met de billen bloot en aangeven met welk aantal de banenrapporten in het afgelopen totaal herzien moesten worden.

Uit het onderzoek bleek dat het banenrapport iedere maand naar beneden bijgesteld moest worden, omdat er uiteindelijk minder banen waren bijgekomen dan de BLS voor die maand had ingeschat.

Yahoo.Finance

In totaal zijn er in het afgelopen jaar maar liefst ruim 800.000 minder banen gecreëerd dan de BLS initieel aangaf. De grootste herziening in de geschiedenis - en eigenlijk is economisch beleid daarmee langdurig gebaseerd op verkeerde data...

Hoewel dit een zeer gevaarlijk recept is, pakt het in dit geval niet verkeerd uit.

De zwakke arbeidsmarkt (werkloosheid van 4,3%) is voor de Fed de voornaamste reden om de rente te verlagen - en met deze revisie van het aantal gecreëerde banen in het afgelopen jaar, wordt de Fed zelfs uitgenodigd om de rente eventueel direct met 0,5% te verlagen in plaats van de 0,25% die het overgrote deel van de markt verwacht (en inprijst).

Jerome Powell tijdens Jackson Hole

Dit heeft aan de rally van deze week bijgedragen.

Vrijdag gaf Jerome Powell bij zijn speech tijdens het Jackson Hole Symposium aan dat er in september inderdaad een renteverlaging aankom - alleen gaf hij niet aan met hoeveel de rente omlaag gaat.

  • The time has come for policy to adjust
  • We do not seek or welcome further labor market cooling
  • My confidence has grown that inflation is on the path to 2%
  • Inflation risks have diminished, labor risks increased
  • Timing, pace of cuts to depend on data, outlook, risks

Dit waren een aantal van zijn uitspraken tijdens zijn speech. Dit zijn bemoedigende woorden voor de aanstaande renteverlaging.

De deur voor een renteverlaging van 0,5% staat weliswaar open, maar ik denk niet dat Powell het aandurft om die direct die sprong te maken - uit angst dat het ineens te veel is en hij zijn besluit weer terug moet draaien en opnieuw moet verhogen.

Dat zou rampzalig zijn...

Daarom wacht de markt op een renteverlaging van 0,25% volgende maand - en de geldprinter die daarna onvermijdelijk aangaat.

De eerste renteverlaging signaleert bearmarkt

In het verleden is de eerste renteverlaging het startsignaal geweest voor een bearmarkt in de aandelenmarkt.

In 2000 tijdens de dotcom-bubbel die klapte verlaagd de Fed voor het eerst de rente - en ook tijdens de financiële crisis van 2007 werd de bearmarkt ingeluid met een renteverlaging.

In 2007 was de rente zelfs exact even hoog als nu.

Een beangstigende overeenkomst.

Zoals je hierboven kunt zien is de renteverlaging van de Federal Funds Rate in zowel 2000 als 2007 een aanleiding geweest voor het begin van de bearmarkt. Ergens is dat ook logisch, want de Fed verlaagt niet voor niets de rente.

De onderliggende economie is afgekoeld en heeft nieuwe brandstof nodig om weer op gang te komen. Alleen, er gaat een periode overheen voordat de positieve effecten van de renteverlaging door iedereen gevoeld worden.

Dit kan tot een jaar duren - net als het land duurde voordat de inflatie begon af te koelen na de extreme renteverhogingen.

In die tussentijd kan er veel monetaire krapte in de economie ontstaan, waar ook de aandelenmarkt onder lijdt.

De manier om die krapte op te vangen is door kunstmatig liquiditeit (geld) aan de markt toe te voegen door de centrale bank en dit zo snel mogelijk bij de onderste laag van de samenleving terecht te laten komen.

Stimulus-betalingen zoals tijdens Covid zouden de oplossing zijn, maar de gaat de Fed niet aan denk ik. De markt zal even door de zure appel heen moeten.

De geldprinter gaat pas echt weer aan als de rente laag genoeg is. De overheid leent namelijk geld en doet dat liever niet tegen een hoge rente. Dus pas wanneer de rente tot 0-2% is gedaald, zal het echte geld pas weer in de markt gepompt worden.

Een potentiële marktcrash dreigt dus opnieuw - en die wordt doorgaans voorafgegaan door een negatief liquiditeitsevenement.

Bekijk deze video (7 min) voor meer info daarover.

In 2000 was het olie - ditmaal is het de JPY Carry Trade...

Robert F. Kennedy jr. schaart zich achter Trump

Een meesterzet.

Met de steun van RFK jr. is Donald Trump de gedoodverfde kandidaat om de Amerikaanse verkiezingen te winnen.

Direct na het aflopen van het evenement van de Democratische Partij, de DNC, kondigde RFK jr. aan dat hij zijn naam van het stembiljet haalt in de ‘swing states’ en het verder laat staan. Hij sprak daarbij zijn steun uit voor Donald Trump en riep zijn achterban op om voor hem te stemmen.

Dit zorgt ervoor dat Donald Trump een aantal belangrijke procentpunten erbij krijgt in de staten die het belangrijkst zijn.

Bekijk hier zijn volledige speech (48 min). Het is het waard.

Trump is nu een grote stap dichterbij de overwinning, maar de stijd is nog zeker niet gestreden. Er kan nog van alles gebeuren.

Het worden turbulente maanden...

Trendtrading
DISCLAIMER: Dit is geen financieel advies. Deze nieuwsbrief is puur educatief en geen investeringsadvies of een uitnodiging om een asset te kopen of verkopen, noch om een financiële beslissing te maken. Wees a.u.b. voorzichtig en doe uw eigen onderzoek.

Word een beter geïnformeerde investeerder

Schrijf je gratis in voor de Trendwijzer en ontdek wat er écht in de markt gebeurt. 🗞️
✓ Gelukt! Bevestig je aanmelding via de ontvangen mail.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Trendtrading newsletter