Trumps importtarieven zijn live en over het weekend direct ingeprijsd.
Terwijl de officiële handelaren niet op kantoor waren, kreeg de markt vrij spel om even flink omlaag geslingerd te worden.
Dit is het effect van importtarieven op de economie, aandelen- en cryptomarkt.
Het sentiment is, ondanks de sell-off, nog 73 nu het nog amper van de all-time highs verwijderd is.
De markt kreeg dit weekend de livegang van de importtarieven de verteren - voor de beurs gelukkig dat het in het weekend gesloten is, voor de cryptomarkt niet.
Net als vorige week maandag openden de index-futures op een gat omlaag, nu een flinkere, en dat is voor index-futures zeer ongebruikelijk.
Hoog tijd dat The Plunge Protection Team het algoritme weer aanzet om een crash te voorkomen - een lokale bodem lijkt voorlopig bereikt.
Om veiligheidsredenen, het bestrijden van illegale import, gaan deze importtarieven per begin februari gelden:
Een 25% importtarief op goederen uit Canada en Mexico en een 10% importtarief op goederen uit China.
De landen zijn nu hard in conclaaf om een tegen-tarief in te stellen voor goederen uit de Verenigde Staten.
Trump zal daar niet zoveel om malen - Amerika heeft de troeven in handen.
Energie uit Canada, hetgeen Amerika nog wel kan gebruiken, zal bijvoorbeeld tegen een lager tarief belast worden.
Dit is wat voor effect de importtarieven hebben:
Laten we het aan een voorbeeld met Canada bekijken.
Alle producten blijven even duur, alleen de Canadese bedrijven moeten nu een 25% belasting betalen aan de Amerikaanse overheid om hun product (en diensten) daar te mogen verkopen.
Feitelijk worden die specifieke producten dan dus duurder, omdat die bedrijven de extra kosten in de prijs doorberekenen.
Dit maakt Canadese producten veel minder competitief - en waarschijnlijk verdwijnen ze daardoor van de Amerikaanse markt (gewenste effect).
Dit stimuleert de binnenlandse economie van Amerika nu Amerikaanse producenten minder concurrentie hebben - dit creëert ook banen voor Amerika.
Het kan zelfs producten goedkoper maken als de overheid een deel van het importtarief aan de bevolking gunt, en maar een deel ervan houdt.
Naast het stimuleren van de interne markt, kunnen de importtarieven ook de belastingdruk voor burgers verlagen.
Aangezien de overheid nu 25% belasting ontvangt op import uit andere landen, hoeft de bevolking minder belasting op te hoesten om het budget te financieren.
Importtarieven krijgen niet de waardering die ze verdienen - al merkt de markt nu het tegenovergestelde.
De aandelen- én cryptomarkt begonnen vrijdagmiddag, na eerst wat valse berichtgeving van Reuters, flink te zakken vanwege de importtarieven.
Gelukkig voor de beurs sluit deze op vrijdag, de cryptomarkt dipte dit weekend nog even door - en toen nog even...
Laag handelsvolume in het weekend vormt de ideale broedplek voor wat manipulatie - die kans is met beide handen aangegrepen.
In hoeverre dit inzicht op waarde te schatten is, is niet helemaal duidelijk, maar it does make sense:
In afwezigheid van officiële handelshuizen tijdens het weekend krijgen schurken vrij spel om de markt te manipuleren.
Dit is misschien wel het dichtste bij een vrije markt waar het recentelijk is geweest.
Ethereum is in drie dagen tijd maar liefst 37% verloren, Bitcoin zo'n 13% - een grote partij is lelijk geliquideerd.
Een bodem is net op tijd bereikt voor de professionele handelaren om het herstel-stokje over te nemen tijdens de reguliere beursweek.
Deze sell-off is NIET volledig het gevolg van het heffen van importtarieven.
Wel is het gebruikt als brandstof voor een hoop liquidaties te triggeren - een drop van bijna 40% in Ethereum zagen niet veel mensen meer aankomen, dat is meteen de reden dat het gebeurt.
De grote jongens stonden onderaan klaar met orders om deze crash op te kopen - en dat doen ze met flinke kracht.
En voor wat het waard is, dit is wat importtarieven voor effect kunnen hebben op Bitcoin op de lange termijn:
De Chief Investment Officer van Bitwise, een 's wereld grootste crypto-fondsbeheerder, heeft hier een punt.
Op de lange termijn zijn tariffs dus nog niet zo slecht voor Bitcoin, op de korte termijn moet the Plunge Protection Team alle zeilen bijzetten om een verdere crash te voorkomen.
Voor wie nog niet bekend is met dit 'team', het is een werkgroep die na de crash van 1987 in het leven is geroepen om dat in de toekomst (nu) te voorkomen.
De werkgroep bestaat uit de Minister van Financiën (Secretary of Treasury), voorzitter van de Fed (Jerome Powell), voorzitter van de SEC en de voorzitter van de CFTC.
Tezamen hebben zij het mandaat om de 'integriteit, efficiëntie, ordelijkheid en concurrentievermogen van financiële markten te vergroten en vertrouwen van investeerders te behouden'.
Officieel is er geen dossier van hun acties, ze rapporteren direct aan de president - in de praktijk gebeurt het tegenovergestelde.
Dit overheidsapparaat wordt ervan verdacht íets te goed de ordelijkheid te bewaren.
Via verschillende derivaten-producten, zoals het naakt-shorten van de Volatility Index en het forceren van gamma-squeezes, kan de markt kunstmatig opgetild worden (en blijven).
Reken maar dat ze alle trucs uit de kast halen om het mogelijk onvermijdelijke nog even te rekken - als ze maar niet hetzelfde draaiboek volgen als in 2020...
Als ze wel hetzelfde draaiboek gebruiken, dan sluit de beurs vandaag in het groen - en gebeurt er ergens deze maand een zwarte zwaan-evenement.