De markt is vandaag gesloten vanwege Martin Luther King Day, wat toevallig tegelijk valt met Trumps inauguratie.
Pas na zijn officiële inwijding kan hij zijn beleid gaan implementeren en zijn eerste executive orders invoeren.
Het wordt heel interessant om te zien waar hij als eerste de nadruk op legt.
Verder in zijn presidentschap zal hij mogelijk de keuze (moeten) om terug te gaan naar de goudstandaard om de dollar, obligatiemarkt en economie te beschermen.
Het sentiment is hersteld tot 72 en bijna terug in de groene zone.
In een week vol nieuws dat positief ontvangen werd is de markt ook opeens weer bullish gedraaid.
Waar het eerder nog leek alsof het lagere niveau zou dichtlopen, kijkt het met uitbraken verspreid over de indices alweer omhoog.
Met Trump die vandaag het stokje overneemt zijn beleggers toch heel optimistisch.
Zo'n 1.500 miljonairs, miljardairs en crypto-enthousiastelingen kwamen afgelopen vrijdag samen bij het eerste 'crypto ball'.
Het was het perfecte moment voor Trump om zijn eigen meme coin te lanceren: Official Trump ($TRUMP) - en met een groep rijkelui de prijs te pompen.
De munt kreeg de nodige tractie en veranderde in een klassieke meme-coin.
In een weekend steeg de waarde naar een piek van $75 miljard (fully diluted).
Met maar 20% van de tokens in vrije omloop kon het door schaarste opklimmen tot plek 18 van de meeste waardevolle crypto-projecten - of plek 7, tussen BNB en DOGE, als je de volledige supply meerekent.
Naar verluid bezit Trump die andere 80% van de tokens, wat een waarde van $46 miljard representeert - hij heeft zijn net-worth bijna vertienvoudigd.
Dit is echter vrij illiquide - hij kan zijn tokens niet zomaar verkopen of dumpen zonder de prijs te doen kelderen.
Volgens de tokenomics komen de andere tokens over een drie-jarige periode vrij.
Wat hij ook kan doen, is in plaats van een Strategic Bitcoin Reserve, een Strategic Official Trump Reserve creëren - qua karakteristieken verschillen de munten niet super veel.
Deze thread van futurist en ex-Coinbase CTO Balaji Srinivasan legt uit hoe zoiets zou werken.
Deze Trump-meme-coin-gekte maakt Trump alleen maar meer incentivized om de cryptomarkt te ontgrendelen.
Nu zo'n 90% van zijn net-worth in crypto zit, hij heeft zelf een 'vested interest' om de regels omtrent crypto te versoepelen.
Amerikaanse projecten zullen daarbij de voorkeur krijgen en wat voorgetrokken worden.
Waar in Amerika winsten uit investeringen normaal gesproken via de inkomstenbelasting worden belast, worden deze voor 'US based cryptocurrencies' mogelijk vrijgesteld.
Constellation ($DAG) is met partnerships met 30 overheidsinstanties een project die zeer de moeite waard is om te onderzoeken - en nog flink ondergewaardeerd ten opzichte van de andere onderstaande projecten.
Trumps inauguratie lijkt in ieder geval perfect samen te vallen met de start van van het altcoin seizoen (alt season).
Ethereum is in een weekly demand zone terechtgekomen tegen de Bitcoin-koers (ETH/BTC) en lijkt Bitcoin te gaan outperformen nu het zich opmaakt voor de opwaartse uitbraak.
Die relatieve performance-rotatie van Bitcoin naar Ethereum is doorgaans het startsignaal van alt season.
Grote altcoins als Solana, Chainlink en Near Protocol zijn ook al uitgebroken uit lange termijnstructuren.
Het lijkt geen toeval dat alle sterren, zowel in de crypto als aandelenmarkt, in één rechte lijn staan.
Maak je klaar voor een periode van hysterie.
Verderop in zijn presidentschap zal Trump bovendien mogelijk gedwongen zijn om drastisch in te grijpen in het wereldwijde financiële systeem. (wat tevens verklaar waarom projecten als XRP, XLM, ADA, ALGO, HBAR, IOTA en DAG zo goed presteren).
Een terugkeer naar de (digitale) goudstandaard behoort tot de mogelijkheden - Bretton Woods 2.0.
Officieel gingen de Verenigde Staten in 1934, tijdens 'The Great Depression' al naar de goudstandaard door de dollar aan de goudprijs van $35 per troy ounce te koppelen.
De Amerikaanse economie zat in het slob en ze hadden inflatie nodig om hem weer om gang te trekken - dat deden ze door de goudprijs met zo'n 70% te liften, van $20-22 naar $35.
In 1945, tijdens de Bretton Woods Conferentie, koppelden andere landen hun valuta aan de dollar, welke op haar beurt weer aan de $35-goudprijs was gekoppeld - Amerika bezat zo'n driekwart van de goudvoorraad.
Dit bevestigde de goudstandaard - en bevestigde tevens de rol van de dollar als World Reserve Currency, nu Amerika als grote winnaar uit de Tweede Wereldoorlog was gekomen.
De geboorte van de Wereldbank en het IMF is ook naar deze conferentie terug te herleiden.
Voor 25 jaar werkte dit systeem uitstekend en transformeerde het de Verenigde Staten in de wereldwijde supermacht, waarin het enorme welvaart vergaarde.
Rond de jaren '70 begon dit systeem echter de piepen en kraken.
Naar de VS exporterende landen ontvingen dollars, die zij op hun beurt relatief goedkoop ($35 per troy ounce) tegen goud konden inwisselen - Amerika zag haar goudvoorraad slinken.
Handelaren begonnen tegen de dollar en Amerikaanse obligaties te speculeren, terwijl het vertrouwen in goud juist groeide.
Amerika werd geconfronteerd met hoge inflatie - mede door flinke uitgaven tijdens de Vietnam-oorlog - en moest ingrijpen om niet te veel macht te verliezen aan het sterk herstelde Europa en Japan.
Onder president Nixon stapten ze in 1971 af van de goudstandaard en werd de dollar een 'free floating currency' (fiat).
Sinds het loslaten van de goudstandaard is de dollar 99% van haar waarde verloren tegen goud.
Of beter: goud is 7.500% gestegen ten opzichte van de dollar - laat staan tegen andere valuta.
Goud is door de decennia heen nagenoeg de enige constante geweest om inflatie bij te benen.
Met alle recente ontwikkelingen in de valuta- en obligatiemarkt laaien de geruchten voor de terugkeer naar een (digitale) goudstandaard op.
Vorige week zagen we dat de relatief stijgende dollar, stijgende obligatierentes en geforceerde verkopen van Amerikaanse obligaties door andere landen onderdeel kunnen zijn van Amerika's meesterplan om van het schuldenprobleem af te komen.
Een geheel andere aanpak kan ook verlangd worden: de terugkeer naar de (digitale) goudstandaard (Bretton Woods 2.0) - of zelfs beiden!
Het startpunt is opnieuw de sterke dollar.
Die sterke dollar kan uiteindelijk leiden tot een 'sovereign debt crisis', waar niet alle obligaties die Amerika uitgeeft worden gekocht - of zelfs netto worden verkocht - en de obligatiemarkt op hol slaat.
Vanwege die sterke dollar moeten andere landen nu Amerikaanse obligaties verkopen om hun eigen valuta te beschermen - dit is hoe het werkt:
Te hoge rentes leiden tot economische krimp - tijdens 'The Great Depression', de aanleiding voor de goudstandaard, was de rente 5%.
Je kan je voorstellen dat Amerika zo'n herhaling te allen tijde wil voorkomen.
De rentes gaan al omlaag, maar het wordt moeilijk om significant in te grijpen in de $51 trillion obligatiemarkt zonder de hulp van andere landen.
Amerika kan via de Federal Reserve zelf wel alle obligaties opkopen om de 'schuld te monetizen', maar dat leidt tot (hyper)inflatie.
Om een sovereign debt crisis en hyperinflatie te voorkomen moet Amerika een manier verzinnen om landen aan te sporen om weer Amerikaanse obligatie te kopen.
Buitenlandse investeerders zijn inmiddels netto Amerikaanse obligaties aan het verkopen.
China en Japan zijn de grootste verkopers van Amerikaanse obligaties.
In de laatste jaren zijn ze gestaag hun holdings in Amerikaanse obligaties aan het afbouwen - deels door politieke redenen, deel om de valuta te beschermen.
Andere landen - het Verenigd Koninkrijk lijkt hiervoor te moeten opdraaien - hebben weliswaar hun posities vergroot, maar de Verenigde Staten hebben grotere vissen nodig om hun obligatie-uitgaven te financieren.
China is als op-een-na grootste economie de belangrijkste speler om weer aan boord te krijgen - van Rusland kan het niet veel verwachten.
Zouden Amerika en China een overeenkomst kunnen maken om China weer Amerikaanse staatsobligaties te laten kopen? Of is die er misschien al?
Het zou verklaren waarom China als een gek goud aan het inslaan is...
Als oplossing zou Amerika kunnen terugkeren naar de goudstandaard en de dollar koppelen koppelen aan goud voor $5.000 per troy ounce (of $10.000 of $20.000) - in ruil voor China die weer Amerikaanse staatsobligatie opkoopt.
Zo'n overeenkomst kan een Amerikaanse sovereign debt crisis voorkomen - de enorme grootte van hun schuld en obligatiemarkt vergt zo'n drastische ingreep.
Bretton Woods 2.0 - check deze video als je er meer over wilt weten.
En misschien voegen ze bij deze editie wel een digitale component toe...