Trendtrading

Trendtrading

Begrijp de markt – Lift mee op de sterkte trends in de aandelenmarkt

De Trendtrading-strategie bestaat uit vier stappen, of vier lagen. In ieder onderdeel van de strategie wordt de trend ontdekt. Door middel van een top-down analyse van de markt wordt allereerst de trend op het hoogste niveau ontdekt, op (1) macro-fundamenteel niveau. Na de trend op macro-fundamenteel niveau ontdekt te hebben, worden de grafieken van indices erbij gepakt om de trend op (2) macro-technisch niveau te ontdekken. Vervolgens worden aandelen individueel geanalyseerd op trend. De trend wordt nu op microniveau onderzocht. Eerst opnieuw op (3) micro-fundamenteel niveau, daarna op (4) micro-technisch niveau. In iedere stap van de strategie is de trend ofwel opwaarts, ofwel neerwaarts. De strategie is erop gericht om binnen iedere stap van het systeem mee te liften op de trend. In een opwaartse trend is het credo long gaan, in een neerwaartse trend short gaan.

conjuncturen economie trends macro fundamenteel

1. Volg de trend op macro-fundamenteel niveau

In deze eerste stap wordt de markt op macro-fundamenteel ontleed. De economie, macro-economische factoren en de conjunctuurgolven geven op het hoogste niveau de trend in de markt aan. Deze trend is het meest langdurig. Zodra je hebt ontdekt of de economie in een opwaartse of neerwaartse trend zit, kun je een stap lager gaan. De economie beweegt in conjuncturen, of trendgolven. Het beweegt van hoogconjunctuur naar laagconjunctuur, en andersom. Tussentijds vinden er fasen van herstel en recessie plaats. Dit zijn de trends waarop wij meeliften.

2. Volg de trend op macro-technisch niveau

Stap twee is het ontdekken van de trend op macro-technisch niveau. In deze stap wordt door middel van het analyseren van de grafieken van indices gekeken of de markt in een bullmarkt of een bearmarkt zit. Een bullmarkt is een opwaartse trend, een bearmarkt een neerwaartse trend. In een bullmarkt bewegen de meeste aandelen opwaarts, in een bearmarkt bewegen de meeste aandelen neerwaarts. Na de trend op macro-fundamenteel niveau is dit de meest langdurige trend. Aandelen volgen de trend op macroniveau.

3. Volg de trend op micro-fundamenteel niveau

Na het ontdekken van de trend op macroniveau kunnen aandelen op microniveau geanalyseerd worden. Als eerst wordt de trend op micro-fundamenteel niveau ontdekt. Dit is de derde stap. Voor deze stap wordt de bedrijfscijfers ingedoken. Aan de hand van de cijfers wordt bepaald of het bedrijf groeit of niet, en daarmee in een opwaartse trend zit of in een neerwaartse trend. In een opwaartse trend op macroniveau wil je investeren in aandelen waarvan de bedrijven goed presteren.

4. Volg de trend op micro-technisch niveau

Tenslotte wordt aan de hand van technische analyse bepaald of een aandeel in een opwaartse trend zit of in een neerwaartse trend. In een opwaartse trend ga je long, in een neerwaartse trend ga je short. Het ontdekken van de trend op micro-technisch niveau levert de juiste in- en uitstapmomenten op. Hier worden aandelen gekocht en verkocht. Deze stap vormt het sluitstuk van de strategie. Deze laatste stap bepaalt of je winst of verlies maakt.

Schrijf je in voor de gratis wekelijkse beursanalyses

En ontvang 5% korting op alle producten & het gratis e-book Trendtrading
Open Whatsapp
1
Hulp nodig?
Heb je een vraag over de producten?
Stel je vraag gerust via Whatsapp!