Het Sunk Cost Effect

Sunk cost effect

Het sunk cost effect is oorspronkelijk een economische term. Maar deze term kunnen wij ook heel goed toepassen op het beleggen in aandelen of het traden in het algemeen.

Sunk costs zijn namelijk kosten die je hebt gemaakt en die moeilijk ongedaan te maken zijn. Een bedrijf investeert bijvoorbeeld veel geld in een nieuwe machine. Halverwege de productie van de machine blijkt het niet goed te voldoen aan de wensen van het bedrijf. Maar in plaats van hun verlies te nemen en te investeren in een nieuwe machine, gaan ze door met de eerste machine. Bij de oude machine zijn namelijk al kosten gemaakt en bij een nieuwe machine moeten zij alles weer opnieuw investeren. Voor het bedrijf is het dan vaak duurder om in de nieuwe machine te investeren dan om met de oude verder te gaan. De beslissing om niet of minder in de nieuwe machine te investeren kan uiteindelijk een nadelige positie opleveren en meer geld gaan kosten.

Aandelenmarkt

Dit voorbeeld is ook op de aandelenmarkt toe te passen. Veel beleggers houden namelijk (tegen beter weten in) een aandeel te lang in hun portefeuille terwijl ze beter vroegtijdig hun verlies hadden kunnen nemen en kunnen investeren in een nieuw aandeel. Dat nieuwe aandeel zou wel veel meer potentie kunnen hebben en een investering hierin zou alle gemaakte kosten van de vorige verliesgevende positie goed kunnen maken.

In poker heet dit pot-committed zijn. Een pokerspeler blijft te lang in een hand zitten, terwijl zijn hand te slecht is om zicht op de winst te hebben. Hij heeft immers al een groot deel in de pot geïnvesteerd en daarom vindt hij het zonde om nu nog zijn hand weg te gooien. Hij speelt tegen beter in door.

Dit is ook hoe veel beleggers de aandelenmarkt benaderen. Te lang in een verliesgevende positie blijven zitten, terwijl overal om zich heen nieuwe kansen zich voordoen die veel meer geld opleveren.

Dat is het probleem van het sunk cost effect.

Hoe te voorkomen?

Wat zouden we hiertegen kunnen doen? Het antwoord: voorkomen.

Zorg daarom dat je zo vaak mogelijk een stoploss order gebruikt, zodat je niet tegen beter weten in blijft zitten met een verliezende positie die alleen maar groter wordt. Wat je al helemaal niet moet doen is je gemiddelde aankoopprijs verlagen door op een lager niveau extra aandelen bij te kopen. Zo verklein je relatief je verliespositie wel, maar in absolute getalen wordt hij alleen maar groter. En dat zijn nou net de getallen waar je het onderaan de streep voor doet.

Neem dus op tijd je verlies en investeer het geld in nieuwe posities die wel geld opleveren.

Open Whatsapp
1
Hulp nodig?
Heb je een vraag over de producten?
Stel je vraag gerust via Whatsapp!