Short Gaan

Short gaan in aandelen.


Het grote geld wordt over het algemeen gemaakt wanneer de beurzen omhoog gaan. Bedrijven groeien, aandelen worden meer waard en beleggers en investeerders profiteren van de koerswinsten en dividenduitkeringen. Maar zoals we in eerdere artikelen hebben gezien, kan de markt niet altijd omhoog blijven gaan. Af en toe is er een moment van bezinning nodig waarin de markt weer even op zijn plek wordt gezet. Dit is het moment waarop de markt even inzakt en aandelen een deel van hun waarde verliezen. Het is aan ons dit soort waardeverminderingen te herkennen en hiervan snel te profiteren.

Het zuiver profiteren van waardevermindering is alleen mogelijk door short te gaan in een aandeel. Natuurlijk kun je ook een long positie verkopen, wachten totdat het aandeel genoeg is gedaald en dan opnieuw kopen en op deze manier je voordeel doen van een waardedaling, maar dit is niet zuiver profiteren van de daling. Met short gaan maak je daadwerkelijk winst als het aandeel minder waard wordt.

Short gaan houdt in dat je een aandeel, dat je nog niet in bezit hebt, verkoopt en later, als het aandeel genoeg is gedaald, terugkoopt. Het verschil tussen de verkoopprijs en de aankoopprijs is jouw winst per aandeel. Dit klinkt wat abstract, want hoe kun je immers een aandeel verkopen zonder dat je dit in bezit hebt? De meeste brokers hebben het mogelijk gemaakt om in bepaalde aandelen short te gaan. Bezitters van de aandelen hebben de broker van tevoren toestemming gegeven om hun aandelen ‘uit te lenen’, zodat anderen deze kunnen verkopen en later terugkopen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Het short gaan geschiedt door middel van een verkooporder van bijvoorbeeld 50 aandelen Shell tegen een verkoopprijs van € 15,-. Zodra de order is uitgevoerd geeft jouw portefeuille weer dat je -50 aandelen Shell houdt. Een waardedaling van 1% betekent vervolgens dat je jouw positie met 1% toeneemt, oftewel, je hebt winst gemaakt. Op het moment dat jij vindt dat het aandeel genoeg is gedaald of je hebt genoeg winst gemaakt, koop je de 50 aandelen weer terug en zorg je ervoor dat je positie in Shell weer op 0 komt te staan. Je kunt er bij de aankoop ook voor kiezen om meteen 100 aandelen te kopen. Dan heb je na de uitvoer van de order een positie van 50 aandelen long in Shell.

Een kenmerk van short gaan is dat dit letterlijk het tegenovergestelde is van een long positie aanhouden. Dit betekent ook dat je negatief dividend krijgt gedurende een short positie. Met negatief dividend ontvangen bedoel ik dat je niet het dividend krijgt, zoals bij een long positie, maar dat je het moet betalen op het moment dat het aandeel ex dividend gaat. De broker handelt dit allemaal keurig af, maar het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat dit kan gebeuren. Laat je niet verrassen door een onverwachte negatieve dividenduitkering.

Hoe rendabel is short gaan ten opzichte van een long positie?

Short gaan is profiteren van waardevermindering van een aandeel. Je kunt een mooie winst slaan uit een shortpositie, maar hoe rendabel is deze positie nou echt? Stel dat je short gaat in een aandeel ter waarde van € 100,-. Een 10% daling levert jou 10% winst op als je het aandeel terug zou kopen voor € 90,-. Omgekeerd zou je ook 10% verlies maken als je het aandeel terug zou kopen voor de koers van € 110,-. Dit is allemaal nog vanzelfsprekend.

Maar de crux van het short gaan is dat je bent gebonden aan een maximum percentage winst dat je kunt behalen, namelijk 100%. Een aandeel kan namelijk niet meer verliezen dan 100% van zijn waarde, anders zou het onderliggende bedrijf niet meer bestaan. En hoe vaak gebeurt het nou dat een bedrijf 100% van zijn waarde verliest. Vaak genoeg, maar dan moet je nog maar zien wat er met jouw aandelen gebeurt als het bedrijf in staat van faillissement verkeert. Daarom zul je ook nooit een rendement van 100% op een short positie kunnen realiseren. Het maximaal haalbare ligt ergens in de 90%.

Daarnaast neemt de snelheid van jouw rendement op de shortpositie af. Als we het voorbeeld van net er weer even bij pakken zagen we dat de waardedaling van € 10,- ook een waardedaling van 10% betekent. Maar de volgende € 10,- waardedaling, van € 90,- naar € 80,-, ontstaat bij een waardedaling van 11,1, terwijl jouw rendement hierop nog steeds 10% is. Om op de gehele positie 20% winst te maken, moet het aandeel dus 21,1% zakken. En dit proces vervolgt zich alsmaar in een steeds vlakker wordende curve. Het wordt dus steeds moeilijker om winst te maken naarmate het aandeel steeds minder waard wordt.

Bij een long positie is juist het omgekeerde aan de hand. De stijging van € 100,- naar € 110,- betekent 10% winst voor jou en voor het aandeel. Maar de stijging van € 110,- naar € 120,- levert jouw eveneens 10% op, terwijl dit voor het aandeel maar 9,09% inhoudt. Dit proces, deze curve, wordt alleen maar steiler. In een long positie is dus op langere termijn meer winst te behalen dan in een short positie. Daarnaast ben je in een long positie niet gebonden aan een maximum percentage winst. Het stijgingspotentieel van een aandeel is in feite onbeperkt. Het aandeel kan zomaar drie keer over de kop gaan en een rendement van paar honderd procent realiseren.

Op korte termijn is short gaan dus een interessante optie, maar hoe langer dit duurt en hoe verder het aandeel wegzakt, hoe lastiger het wordt om je rendement hierin uit te breiden. Long posities daarentegen zijn juist meer gebaat bij het langer aanhouden van het aandeel. Hoe meer het aandeel stijgt, hoe makkelijker het wordt om je rendement te vergroten.

Conclusie

Short gaan kan op korte termijn een enorm interessante optie zijn om in onzekere tijden een solide rendement te behalen. Zorg er in ieder geval voor dat je deze positie niet te lang aanhoudt. Het wordt immers steeds moeilijker om rendement te halen en daarnaast kan het voorkomen dat je negatief dividend ontvangt. Een rendement van tussen de 10-20% is mooi op elke shortpositie die je inneemt. Daarna kun je beter je winst nemen en je heil ergens anders zoeken, tenzij het echt in de lijn van verwachting ligt dat het aandeel in korte tijd nog meer waarde zal verliezen. Short gaan is lucratief, maar wees op je hoede!

Open Whatsapp
1
Hulp nodig?
Heb je een vraag over de producten?
Stel je vraag gerust via Whatsapp!