Mijn ideale analysesetup

Mijn ideale analysesetup

Ik wil graag even mijn ideale setup voor het maken van een aandelen-analyse met je delen.

Je hebt via het wekelijkse overzicht waarschijnlijk al gezien hoe ik mijn analyses maak, en vooral waarin ik die maak. Het programma waarin ik mijn analyses maak heet namelijk TradingView. Dit is echt perfect en ik zou het ook zeker aanraden om dit ook te gebruiken. Het programma heeft een hele uitgebreide gratis versie en daarbovenop is de premium versie ook niet heel duur. Investeren in goede software is bijna net zo belangrijk als investeren in educatie. Dit kan je uiteindelijk ook veel geld opleveren.

In het programma kan je zo goed als alles gebruiken en instellen naar je eigen wens. Hieronder zal ik even laten zien hoe ik mijn setup altijd heb klaarstaan. Iedere keer als ik een nieuw aandeel opzoek om te analyseren staan deze indicatoren en financials automatisch aan. Zo kan ik in een opslag zien of ik het aandeel het waard genoeg vind om verdere te analyseren. 

Mijn ideale setup:

In deze afbeelding vind je een voorbeeld van een analyse waarin alle indicatoren en financials te zien zijn én gebruikt worden: 

Ik zal ook even toelichten welke indicatoren ik altijd gebruik en welke financials (fundamantele gegevens) ik aan heb staan. Ik moet hierbij wel zeggen dat de financial-functie onder de betaalde versie valt.

Indicatoren

Allereerst heb ik als indicatoren altijd het volume aanstaan. Dit vind ik de belangrijkste indicator en zonder het volume zal ik nooit in staat zijn om een positie in te nemen of te sluiten.

Vervolgens heb ik altijd de Moving Average lijnen aanstaan op 50 en 200 dagen. Dit zijn de trendlijnen die heeft vaakst gerespecteerd worden, dus deze gebruiken wij ook om onze analyse mee te maken.

Tenslotte gebruik ik de Relative Strength Index (RSI) ook altijd op 14 dagen als indicator. Deze graadmeter meet mooi het enthousiasme van een aandeel. Deze biedt een sterke ondersteunende functie voor het zowel innemen of sluiten van een positie.

Financials

Om te beginnen vind het altijd belangrijk om naar de groei van een bedrijf te kijken en om deze ook af te zetten tegen de ontwikkeling van de koers.

Ik heb als eerste financial ingesteld de winst per aandeel (EPS) op jaarbasis. Dit geeft mij een goed beeld van de groei (of geen groei) van het bedrijf in het grotere plaatje.

Daaronder heb ik altijd de financial aanstaan die de prijs/koers-verhouding (P/E-ratio) aangeeft. Deze verhouding weerspiegelt of het aandeel duur of goedkoop (price = p) is ten opzichte van de winst (earnings = e) die het bedrijf maakt. Een P/E tussen de 5-15 is goedkoop, tussen de 15-50 is middelmatig en alles boven de 50> is aan de dure kant.

Ik vind het ook interessant om op kortere termijn naar de winst(groei) van een bedrijf te kijken. Dat doe ik door de winst per aandeel (EPS) op kwartaalbasis aan te zetten. Daarbij vind ik het ook handig om naar de winst in absolute cijfers (Net Income) te kijken om te zien hoe groot de algehele winst daadwerkelijk is.

Tenslotte kan ik in de volume-indicator ook nog aanklikken om aan te geven wanneer het bedrijf met cijfers komt (E in het volume), wanneer het bedrijf dividend uitkeert (D in het volume) en of er een splitsing van de aandelen is geweest of nog moet komen (S in het volume).

Extra functies

Zoals je kunt zien in het voorbeeld, kan je in TradingView ook allemaal andere functies gebruiken om je analyses beter of overzichtelijker te maken. Ik mag zelf doorgaans gebruik van het tekenen van lijnen, het schrijven van een tekstje of het iets aanwijzen met een pijl. Ook gebruik de price range om supply en demand weer te geven of de liniaal om het percentage van een bepaalde stijging of daling te meten.

Conclusie

Dit zijn de indicatoren, financials en extra functie die ik gebruik voor het maken van mijn analyses. Natuurlijk staat het je vrij om andere functies te gebruiken of een andere setup te hanteren. Het hangt er volledig af wat je zelf prettig vindt.

Ik wilde hiermee vooral een voorbeeld geven van mijn setup en toelichten hoe en waarom ik deze instel.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt gehad en dat je hiermee een stuk beter bent geworden of gaat worden in het maken van jouw eigen analyses.

Zelf aan de slag gaan

Wil je zelf ook je eigen setup ontwikkelen in TradingView? Gebruik dan de onderstaande link om hier eens een kijkje te nemen:

Hoe ziet jouw setup eruit?

Groetjes

Stefan Kneppers

Open Whatsapp
1
Hulp nodig?
Heb je een vraag over de producten?
Stel je vraag gerust via Whatsapp!