Hoe fluctueert de koers?

In een eerdere les gaf ik al aan dat de koers van een aandeel initieel wordt vastgesteld bij de eerste beursgang van het bedrijf.

Zodra de aandelen van het bedrijf eenmaal vrij op de beurs te verhandelen zijn, zal het spel van vraag en aanbod het vervolg van de koers van de aandelen bepalen.

Een toename in vraag zorgt ervoor dat de koers van een aandeel zal stijgen en extra aanbod laat de koers weer dalen. Alleen een verandering in de vraag of aanbod kan een koers laten fluctueren.

Niet alleen de toename in vraag of aanbod kan de koers dus laten schommelen. Ook een afname in een van de twee betekent een verandering in koers.

Zolang vraag en aanbod elkaar in evenwicht houden zal koers niet of nauwelijks schommelen en zal het aandeel ‘zijwaarts’ bewegen.

Maar, zodra er een verandering in de vraag of aanbod komt, wordt er ook een beweging in de koers van het aandeel teweeg gebracht. Er zijn tal van factoren die hierin van invloed kunnen zijn.

Denk bij factoren die de vraag naar een aandeel kunnen stimuleren bijvoorbeeld aan de publicatie van goede cijfers, het bekendmaken van een dividenduitkering of wanneer het bedrijf goed in het nieuw komt.

Factoren die de verkoop van een aandeel kunnen laten toenemen zijn juist wanneer het bedrijf slechte cijfers presenteert of anderszins slechts in het nieuws komt.

Deze factoren zijn vooral belangrijk voor fundamentele beleggers. Technisch gezien zijn er nog andere factoren van invloed, maar daar zal ik jullie voorlopig nog niet mee vervelen. Dat komt in een latere les.

Ik heb voor het gemak een overzicht gemaakt van de mogelijke koersbewegingen als gevolg van veranderingen in vraag en/of aanbod.

  • Vraag = aanbod: Evenwicht (zijwaartse beweging)
  • Vraag > aanbod: Meer kopers (stijgende beweging)
  • Vraag < aanbod: Meer verkopers (dalende beweging)

Ten slotte nog een herhaling van het volgende. Niet alleen de toename in vraag zorgt voor een stijgende koers. Ook de afname in aanbod, terwijl de vraag gelijk blijft, kan een koers laten stijgen. Andersom geldt het voor een daling hetzelfde. De afname van vraag kan een dalende beweging inzetten.

Open Whatsapp
1
Hulp nodig?
Heb je een vraag over de producten?
Stel je vraag gerust via Whatsapp!