Fibonacci

De Fibonacci-tool

De Fibonacci-tool (ookwel “fib”) is een hulpmiddel welke door technische beleggers en traders graag wordt gebruikt. Met deze tool kun je met enige zekerheid voorspellen waar een aandeel, index of asset steun of weerstand zal tegenkomen. Het is verbazingwekkend hoe goed deze tool werk en hoe vaak deze uitkomt. Vooral bij technisch gedreven assets komt de Fibonacci goed tot zijn recht, voornamelijk omdat dit een louter technische tool is. Bij assets met meer fundament werkt dit hulpmiddel minder goed. Maar daarover later meer.

Ik ga je eerst vertellen hoe de Fibonacci-tool werkt, welke twee varianten er zijn en uitleggen hoe deze in de praktijk gebruikt worden. Op de afbeelding links is een standaard Fibonacci te zien met de levels die het vaakst gerespecteerd worden. Voor beide varianten die we zometeen gaan behandelen zijn dit de niveaus die door bijna alle traders worden aangehouden. De Fibonacci-lijnen zijn universeel geldende waarden en bij goede tradingsoftware staan deze van tevoren ingesteld. De meest gangbare waarden zijn 0,382, 0,5, 0,618 en 0,786. De meeste gerespecteerde zone is het gebied tussen de 0,618 en 0,66. Dit wordt ook wel de Golden Pocket genoemd. Het kan zijn dat de 0,66 niet van tevoren staat ingesteld, dus die moet je dan zelf even toevoegen.

Fibonacci Retracement

De eerste en meest gebruikte is de Fibonacci Retracement. Met deze variant probeer je te voorspellen waar steun of weerstand zal voorkomen binnen een opwaartse of neerwaartse beweging. Deze variant trekt zichzelf terug vanaf het hoogte- of dieptepunt als het ware (retracement). Om deze op de juiste manier te gebruiken dien je te meten vanaf de onderkant tot aan de bovenkant van de swing, oftewel de gehele beweging omhoog net zoals in het voorbeeld (S&P500). Je meet vanaf de swing-low tot aan de swing-high (zwarte pijlen). De asset zal op een van de horizontale Fibonacci-lijnen neerkomen om steun te vinden.

Fibonacci Extension

Naast de Fibonacci Retracement kennen we ook de Fibonacci Extension. In tegenstelling tot de Retracement proberen we met de Extension niet het steun- of weerstandsniveau binnen een swing te voorspellen, maar proberen we potentiële steun of weerstand boven of onder een swing te ontdekken, oftewel buiten de swing in nieuw gebied. Deze variant is dus te gebruiken wanneer een aandeel een nieuwe zone betreedt in een gebied waar het al lang niet geweest is of wanneer het nieuwe hoogtepunten maakt. Met deze variant kun je met enige zekerheid voorspellen waar het aandeel steun of weerstand tegen zal komen in nieuw terrein.

Om de Fibonacci Extension te gebruiken begin je opnieuw van een top of bodem te meten trek je deze door tot een andere top of bodem zoals in het bovenstaande voorbeeld (HelloFresh). Dit tweede niveau is idealiter een steun- of weerstandsniveau waar het aandeel al eerder steun of weerstand heeft gevonden. Wanneer je de indicator van top tot bodem hebt getrokken, komen automatisch de fib-levels tevoorschijn. De lijnen komen boven of onder het tweede punt dat je hebt aangemerkt, afhankelijk van welke kant je op meet. Als je meet van onder naar boven, dan komen de lijnen aan de bovenkant tevoorschijn. Wat verder belangrijk is, is dat je vanaf het tweede punt het nulpunt horizontaal houdt. Vanaf het tweede punt kan je dus alleen horizontaal bewegen om de levels te verlengen voor het beste resultaat.

Voor beide varianten geldt dat het nooit altijd dezelfde levels zijn die gerespecteerd worden. Maar doorgaans worden wel één of meer levels van de Fibonacci gerespecteerd als waar het aandeel steun of weerstand zal tegenkomen.

Mijn persoonlijke ervaring

Tot slot wil ik je graag nog meenemen in mijn ervaringen met deze tool. Om daarmee te beginnen wil ik nogmaals benadrukken dat de Fibonacci een technische tool is. Dat betekent dat deze vaak tot zijn recht zal komen in technisch gedreven assets. Wat ik met technische gedreven assets bedoel is het volgende. We kennen inmiddels het onderscheid tussen fundamentele en technische analyse en tussen fundamentele en technische beleggers.

Fundamentele beleggers doen vooral onderzoek naar de materiële kant van een asset of aandeel. Daarbij trekken zij zich weinig aan van hoe deze asset er technisch bij ligt. Als de cijfers goed zijn, dan vinden zij het al waard om in de asset te investeren. Als er meer fundamentele dan technische beleggers naar een asset kijken, dan is de asset voornamelijk fundamenteel gedreven. Dat betekent dat technische setups minder vaak zullen uitkomen of zelfs dat technische setups volledig gebroken kunnen worden door een bepaalde fundamentele analyse van een investeerder. Zij houden weinig rekening met een technische setup. Dat betekent ook dat technische tools zoals de Fibonacci minder vaak en minder goed zullen uitkomen. Bij voornamelijk fundamenteel gedreven assets gebruik ik de Fibonacci dus ook alleen als ondersteunende indicator (secundair). Ik gebruik deze alleen om een derde of vierde confluencepunt te ontdekken. Fundamenteel gedreven assets zijn aandelen met een enorme fundamentele basis. Denk aan grote bedrijven die al lang op de beurs aanwezig zijn, solide winsten maken, dividend uitkeren en niet veel koersschommelingen maken. Hier zal de Fibonacci niet zo vaak gerespecteerd worden.

Assets waar de Fibonacci wel goed gebruikt kan worden is bij voornamelijk technisch gedreven assets. Hier hebben technische beleggers of traders de overhand en zij zijn er juist bij gebaat om technische tools zo vaak mogelijk uit te laten komen. Vandaar dat technische indicatoren hier wel vaak gerespecteerd worden. Technisch gedreven assets zijn bijvoorbeeld de indices, edelmetalen (op kortere termijn) en aandelen met nog weinig fundamentele basis. Denk bij de laatste aan aandelen van bedrijven die nog niet zo lang op de beurs zijn, nog verlies maken en geen dividend uitkeren, oftewel de groeiaandelen. Fundamentele beleggers hebben hier nog niet zo veel te zoeken als bij fundamenteel gedreven assets, dus technische setups zullen hier minder vaak verstoord worden en dus vaker uitkomen. Dat betekent dus dat de Fibonacci in zulke technisch gedreven assets goed tot zijn recht komt. Ook cryptocurrencies zijn hier een goed voorbeeld van.

Probeer het zelf!

Probeer zelf eens met de Fibonacci aan de slag te gaan. Stel hem in op de juiste manier in en geef het de kleuren die jij prettig of duidelijk vindt. Teken vervolgens een aantal keer zo’n Fibonacci in de grafiek en ontdek hoe vaak en waar deze uitkomt.

De tradingsoftware die ik gebruik is TradingView. Deze software is gratis en biedt enorm veel mogelijkheden. Ook wordt de Fibonacci-tool ondersteund. Probeer zelf eens een aantal Fibonacci’s te tekenen in de grafiek. Via deze link kom je op de website terecht: TradingView.

Bedankt voor het lezen en succes met de tool!

Open Whatsapp
1
Hulp nodig?
Heb je een vraag over de producten?
Stel je vraag gerust via Whatsapp!