De Dead Cat Bounce

De Dead Cat Bounce

Voor beleggers is de Dead Cat Bounce een enorm belangrijk moment. Dit vormt voor zowel professionele instanties als voor particuliere investeerders het laatste uitschaalmoment. Oftewel, het moment om uit long posities te stappen en eventueel short posities te openen. In dit artikel lees je wat dit fenomeen is en hoe jij deze in jouw voordeel kan gebruiken. Ik ga het uitleggen aan de hand van een voorbeeld uit de AEX.

Wat is een Dead Cat Bounce?

Om meteen maar met de deur in huis te vallen met het voorbeeld, een Dead Cat Bounce is een laatste uitschaalmoment voordat de echte daling wordt ingezet. Een uitschaalmoment is een moment waarop je je positie(s) verlaat en eventueel inwisselt voor een positie in tegengestelde richting.

Een Dead Cat Bounce komt altijd voor net na een top in de grafiek of net na een bodem in de grafiek. Laten we het voorbeeld nemen van een top in de grafiek, net als in het voorbeeld van de AEX (zie afbeelding). De Dead Cat Bounces heb ik aangegeven met de zwarte pijlen.

Zoals we in de grafiek kunnen zien, is een Dead Cat Bounce een situatie waarin een aandeel of index door een belangrijk steunniveau is gezakt om vervolgens weer op te veren naar hetzelfde niveau als waarop door het steunniveau is gezakt. Dit kan ook worden gezien als een retest van de nieuwe neerwaartse trend die is ingezet met het zakken door het steunniveau.

De filosofie achter een Dead Cat Bounce

De reden achter het ontstaan van een Dead Cat Bounce is een logische, maar eveneens een lastig te bevatten reden als je nog onbekend bent met grafieklezen. Een Dead Cat Bounce kan namelijk door institutionele partijen worden gefabriceerd om als laatste uitschaalmoment te dienen als zij eerder, tijdens het zakken door het steunniveau, niet waren uitgestapt.

Er worden nieuwe long posities geopend om de markt nog even op te laten veren. Institutionele partijen willen er zo voor zorgen dat er voldoende opwaarts momentum ontstaat om een index of aandeel nog één keer richting dat steunniveau te sturen. Veel beleggers zien dit als (valse) hoop voor een nieuwe opwaartse beweging. Institutionele partijen (professionals) weten echter wel beter. Zij grijpen het moment wanneer de index of een aandeel het oude steunniveau aantikt aan als mogelijkheid om hun (long) posities te verlaten.

Waar niet-professionele beleggers blijven zitten en mogelijk nog bijkopen, zijn de professionals al lang aan het liquideren. De professionals verkopen hun posities aan de niet-professionals en daarmee blijven laatstgenoemden zitten met de soon te be hooggewaardeerde posities, terwijl eerstgenoemden al aan het kijken zijn naar potentiële short posities.

Hoe gebruik je een Dead Cat Bounce?

Het is belangrijk om te weten hoe en wanneer je een Dead Cat Bounce kan gebruiken om je kapitaal te beschermen. Wat daarbij cruciaal is, is om nu bij jezelf de knop om te zetten en te beseffen dát Dead Cat Bounces bestaan en dat je deze móet aangrijpen om je vermogen veilig te stellen.

Dead Cat Bounces zijn de laatste strohalm voor de markt of een aandeel in een enorme neerwaartse trend terechtkomt. Grijp daarom dit moment altijd aan om je portefeuille te herstructureren. Ook als je denkt geen goeie prijzen te krijgen voor jouw posities is het beter om toch te verkopen, want je zal voor een lange tijd niet meer zulke ‘goeie’ prijzen kunnen krijgen.

Een Dead Cat Bounce kan zowel in een index (bijv. AEX) voorkomen als in een individueel aandeel (bijv. Apple). De kenmerken zijn hetzelfde en ook de gevolgen zijn hetzelfde.

Het gevolg van een Dead Cat Bounce

De gevolgen van een Dead Cat Bounce mogen niet licht opgevat worden. Zoals je weet is een Dead Cat Bounce de laatste adem van een index of aandeel voordat het in een langdurige neerwaartse trend terechtkomt. In een index (of de algemene markt) is het zelfs het officiële begin van een Bearmarkt, oftewel een neerwaartse trend in de gehele aandelenmarkt.

Met een Dead Cat Bounce in een aandeel wordt doorgaans alleen dat aandeel zelf getroffen. De gevolgen gelden derhalve alleen voor dat aandeel. Waar je bij een Dead Cat Bounce in de index het grootste deel van je portefeuille zou uitschalen, doe je dat met een Dead Cat Bounce in een aandeel alleen voor dat aandeel.

Om het voorbeeld van de AEX er nog eens bij te pakken (zie afbeelding), is te zien dat er ook meerdere Dead Cat Bounces achter elkaar kunnen voorkomen. Iedere Bounce vormt dus een mooi uitschaalmoment mocht je eerder de boot hebben gemist om te verkopen.

Bull- en Bearmarkten

Dead Cat Bounces zijn bij uitstek het moment dat het begin van een Bull- of Bearmarkt markeert. Als we het hebben over Bearmarkten, dan wil ik graag kijken naar de toppen van de jaren 2000 en 2008 en de bodems die daarna volgden. In die koersontwikkeling van die momenten zijn duidelijk Dead Cat Bounces te herkennen.

Misschien een leuke thuisoefening voor jou is om de wekelijkse grafiek van de volgende indices rond de jaren 2000 en 2008 te bekijken: AEX, DAX, CAC, S&P500 & NASDAQ. In al deze indices zijn Dead Cat Bounces te herkennen die allen het begin van een Bull- of Bearmarkt markeren.

Meer weten?

Wil je graag meer weten of leren over trends in de markt en weten hoe je deze in jouw voordeel kan laten werken? Bekijk dan eens onderstaande pagina, want wellicht kunnen wij jou hiermee helpen.

Laat ons ook weten wat je van dit artikel vindt.

Heb jij zelf al een Dead Cat Bounce ontdekt?

Open Whatsapp
1
Hulp nodig?
Heb je een vraag over de producten?
Stel je vraag gerust via Whatsapp!