Leer de markt écht begrijpen en optimaliseer je rendement.

Wordt Ripple (XRP) de nieuwe 100x-koning van deze crypto-bullmarkt?

Iedereen jaagt op de nieuwe coin die x100 gaat de komende bullmarkt. Hoe moeilijk zulke investeringen ook te vinden zijn, je hoeft misschien niet eens heel ver te zoeken om er zo één te vinden. In dit artikel leg ik uit waarom Ripple (XRP) de potentie heeft om de nieuwe x100 investering te worden. Het heeft alles te maken met de beweging naar een nieuw of supplementair financieel systeem.

August 25, 2024
|
Stefan Kneppers

Sceptisch zijn is begrijpelijk.

Hoewel Ripple (XRP) in de bullmarkt van 2017 een van de best presterende coins was, heeft het in de bullrun van 2021 amper bewogen. Veel investeerders hebben daarom de interesse en de hoop in het project verloren. Missen zij de gemakkelijkste kans van deze bullmarkt? Want, waarom Ripple? En waarom nu wél?

Het traditionele financiële systeem om grensoverschrijdende transacties te doen (SWIFT) is oud, traag en duur. Het kan soms wel vijf dagen duren voordat een (grote) betaling van het ene land naar het land is verstuurd. Internationaal is daardoor de vraag naar een nieuw betalingsnetwerk ontstaan dat sneller, goedkoper en transparanter is.

Het is een expliciet internationaal doel en prioriteit van de G20 om 'grensoverschrijdende transacties te verbeteren'. Blockchain is wat dit mogelijk maakt - en wellicht gaat er nu al een belletje rinkelen... Beleggers hintten al lange tijd op deze transitie naar een centraal betalingsnetwerk op basis van blockchain-technologie, iets dat ook de weg opent naar Central Bank Digital Currencies (CBDC's) -zij waren alleen iets te vroeg.

Dit veranderde door het volgende bericht.

Bron: BIS

Project mBridge

Wat is Project mBridge?

mBridge beoogt de mogelijkheid tot een multi-Central Bank Digital Currency (CBDC) platform tussen deelnemende centrale banken te verkennen, dat gebouwd is op 'distributed ledger technology (DLT)' om directe grensoverschrijdende transacties mogelijk te maken. Project mBridge is gestart in 2021 als een uitgebreide samenwerking tussen de centrale banken van Thailand, Hong Kong, de Verenigde Arabische Emiraten en China - tezamen met de Bank of International Settlements (BIS). Inmiddels hebben de centrale banken van Saudi-Arabië en die van 31 andere landen ook deelgenomen.

Het project probeert de inefficiëntheden binnen de grensoverschrijdende transacties zoals hoge kosten, lage snelheid en operationele moeilijkheden op te lossen. Een multi-CBDC-platform als mBridge koppelt de financiële systemen van verschillende landen aan elkaar op één netwerk, wat al een enorme stap vooruit is voor grensoverschrijdende transacties.

De betalingen zijn directer, goedkoper en universeel toegankelijk.

Het platform is gebaseerd op een nieuwe blockchain - the mBridge Ledger - dat gebouwd is om directe, onderlinge, grensoverschrijdende betalingen en valutatransacties te ondersteunen. In 2022 is een pilot gedraaid met echte transacties en sindsdien heeft het team onderzocht of het prototype platform kon evolueren tot een 'minimum viable project (MVP)'. Die fase is nu bereikt en het project kan langzaam in gebruik worden genomen. De vraag is echter, heeft het team echt een nieuwe blockchain gebouwd? Of maakt het gebruik van al bestaande blockchain-technologie?

Daarom komen we zo op - want eerst: wat is de Bank for International Settlements (BIS)?

Bank for International Settlements (BIS)

De Bank for International Settlements (BIS) is relatief onbekend - maar veel relevanter dan je verwacht. Het is de 'centrale bank der centrale banken', gevestigd in Basel, Switzerland. De BIS was initieel opgericht om de herstelbetalingen van Duitsland te managen na de Eerste Wereldoorlog, maar later is haar rol uitgebreid naar het ondersteunen van centrale banken en de wereldwijde financiële stabiliteit. Sindsdien is het een sleutelspeler geworden binnen het financiële systeem, in het bijzonder de gebieden monetair beleid, financiële regulatie en risicomanagement.

De BIS vervult een aantal kernrollen binnen het internationale financiële systeem.

  1. Financiële stabiliteit: De BIS zorgt ervoor om financiële stabiliteit te promoten door samenwerking tussen centrale banken en andere financiële autoriteit te faciliteren.
  2. Bankdiensten: De BIS biedt een reeks van financiële diensten aan exclusief voor centrale banken en internationale organisaties, waaronder management van buitenlandse (valuta)reserves).
  3. Onderzoek en analyse: De BIS doet regelmatig onderzoek naar monetaire en financiële stabiliteit en economische trends om zo beleidsaanbevelingen te doen.
  4. Internationale samenwerking: De BIS speelt een cruciale rol in het promoten van samenwerking tussen centrale banken en andere internationale financiële instituties om ze te helpen 'ontwikkelen en implementeren van wereldwijde financiële standaarden'.

Vooral die laatste is in dit geval enorm relevant.

Wat is bijvoorbeeld zo'n internationale standaard?

ISO20022

Dat is waar de ISO20022 om de hoek komt kijken.

ISO20022 is een internationale standaard voor de uitwisseling van elektronische gegevens tussen financiële instituties. Het heeft als doel om een efficiënt en harmonieus systeem voor wereldwijde financiële communicatie te creëren door een gemeenschappelijke taal voor financiële data te bieden. Deze standaard promoot de eenvoud waarmee financiële instituties gegevens met elkaar kunnen uitwisselen, waardoor de kwaliteit en efficiëntie flink verbeterd. Belangrijke financiële systemen, inclusief SWIFT, zijn aan het overgaan naar deze ISO20022-standaard.

De wereldwijde implementatie wordt verwacht in 2025. Deze verschuiving zal flinke impact hebben op financiële operaties. Door een universele berichtenstandaard te creëren, helpt ISO20022 om de complexiteit van data-uitwisseling te verlagen en de snelheid van grensoverschrijdende transacties te verhogen. De adoptie van ISO20022 zorgt ervoor dat financiële instellingen blijven voldoen aan de internationale regelgeving.

ISO20022 staat dus op het punt (2025) om de dominante standaard te worden voor financiële administratie en data-uitwisseling tussen grote instituties wereldwijd - en dat is relevant voor bepaalde cryptocurrencies.

Ripple (XRP)

Er zijn slechts een aantal cryptocurrencies die voldoen aan de ISO20022 standaard.

  • Ripple (XRP)
  • Stellar Lumens (XLM)
  • Quant (QNT)
  • Algorand (ALGO)
  • Cardano (ADA)
  • Hedera Hashgraph (HBAR)
  • IoTA (IOTA)

XRP is een cryptocurrency, ontwikkeld door Ripple Labs, dat primair is ontworpen om 'snelle, goedkope internationale transacties te faciliteren'. XRP dient als een brug-valuta binnen Ripple's betalingsnetwerk, waardoor het voor financiële instituties mogelijk is om efficiënt grensoverschrijdende transacties te regelen. Het netwerk is ontwikkeld om grote internationale transacties aan te kunnen - en hun blockchain-technologie wordt genoemd als de vervanger voor het SWIFT-systeem. Ripple is sinds 2020 in een rechtszaak verwikkeld met de Amerikaanse financiële toezichthouder (SEC), welke Ripple aanklaagt omdat XRP een ongereguleerde aandelen zouden zijn. Die rechtszaak heeft de koers lang onder druk gezet. Echter, in augustus 2024 oordeelde de rechter dat de SEC geen gelijk had - Ripple won de zaak. De SEC kan nog in beroep gaan, maar de toekomst ziet er rooskleurig uit voor Ripple en XRP.

De nieuwe x100 coin?

Kan Ripple echt de volgende x100 coin worden?

Daarvoor moet de token stijgen tot een koers van $60, vergeleken met de huidige prijs van $0,60. Dat is in mijn optiek wat onwaarschijnlijk tijdens deze bullmarkt. Het project zou dan meer waard worden dan Bitcoin (maar wie weet...). Wat wel kan, is de huidige prijsactie slim bespelen. Met de kennis van die hierboven staat en de huidige fase waarin de markt zich bevindt, durf ik dit de bodem in XRP te noemen.

De koers staat op het punt om uit te breken uit een enorm langdurig consolidatiepatroon, een symmetrische driehoek. En afgaande op de mogelijke marktwaarde die het project kan bereiken in de komende bullmarkt, mik ik op een targetprijs van $4-10. Volgens analisten is dit bescheiden, dus laten we uitgaan van een verkoopprijs van $10. Daarmee zou het project even groot zijn worden Ethereum (tegen huidige marktwaarde).

Dit is de strategie om van XRP een x100 coin te maken:

1. Koop XRP tokens met x5 leverage bij elke prijs onder de $0,50. Zorg dat de gemiddelde aankoopprijs zo laag mogelijk is om de liquidatieprijs ook zo laag mogelijk te houden.

2. Zet een grote 'block-order' net boven de liquidatieprijs om de dezelfde hoeveelheid (of meer) te kopen om positie te beschermen en niet geliquideerd te worden als de koers plotseling (tevens een mooie gelegenheid om goedkoper in te kopen. In dit geval net boven $0,40.

3. Blijf dit herhalen en de positie beschermen totdat de koers definitief uit het patroon is gebroken en de targetkoers van $10 heeft bereikt.

Met een gemiddelde inkoopprijs van $0,50 (of lager) met een x5 hefboom is het voor de token voldoende om 20x over de kop te gaan ($0,50 > $10) voor een totale stijging van x100. Dit is hoe Ripple (XRP) de 'gemakkelijke' x100 coin kan worden van deze bullrun. Ik bezit deze positie op MEXC.

Trendtrading
DISCLAIMER: Dit is geen financieel advies. Dit artikel is puur educatief en geen investeringsadvies of een uitnodiging om een asset te kopen of verkopen, noch om een financiële beslissing te maken. Wees a.u.b. voorzichtig en doe uw eigen onderzoek.

Word een beter geïnformeerde investeerder met de Trendwijzer.

✓ Gelukt! Bevestig je aanmelding via de ontvangen mail.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Trendtrading newsletter