Leer de markt écht begrijpen en optimaliseer je rendement.

Hoe het 'Plunge Protection Team' de onvermijdelijke marktcrash voorkomt.

De naam zegt het al. Dit team van supersterren is in het leven geroepen om crashes in de markt "koste wat kost" te voorkomen. Ze zijn nooit helemaal opgewassen tegen de grillen van de markt, maar hun politieke invloed reikt zo ver dat ze toch bijna alle chaos kunnen temmen.

September 12, 2024
|
Stefan Kneppers

Het wordt gesuggereerd dat het Plunge Protection Team meer doet dan alleen de president adviseren - en ook actief in de markt participeert.

Overzicht

✓ Wat is het Plunge Protection Team en wat doet het?
✓ Hoe dit team van supersterren de markt manipuleert.

Deze samenwerking is hoogstwaarschijnlijk de reden dat het concept van een 'vrije markt' zo goed als verdwenen is.

Wat is het Plunge Protection Team?

Deze 'werkgroep' is in 1988 gecreëerd als reactie op de marktcrash van 1987. De Dow Jones verloor op Zwarte Maandag maar liefst 22,6% in één dag - dit nooit meer.

Het doel van de groep was om de president van financiële en economische aanbevelingen te voorzien tijdens turbulente perioden in de markt.

Het Plunge Protection Team bestaat uit:

  • Secretary of US Treasury: Janet Yellen
  • Chairman of the Security and Exchange Commission (SEC): Gary Gensler
  • Chairman of the Commodity Future Trading Commission(CFTC): Rostin Behnam

Bij de oprichting is het team bezwaard met het 'versterken van de integriteit, efficiëntie, ordelijkheid en concurrentievermogen van de Amerikaanse financiële markt en het waarborgen van het vertrouwen van investeerders.

"Enhancing the integrity, efficiency, orderliness, and competitiveness of our Nation's financial markets and maintaining investor confidence."

Het heeft de zware taak om de markt te redden om de investeerder te beschermen. Met andere woorden, het kan ingrijpen als zij dat nodig achten.

Dat is een groot bezwaar omdat critici vrezen dat de groep samenzweert met grote banken om de aandelenmarkt te beïnvloeden en actief in de markt ingrijpt, ondanks hun louter adviserende rol.

Hoe dit team van supersterren de markt manipuleert.

Als meest invloedrijke figuren in de financiële politiek heeft dit heeft heel wat tools in huis om actief in de markt te participeren. De Treasury heeft de macht om - ten koste van de burger - (honderden) miljarden dollars te printen en in de markt te pompen als dat moet.

En hoewel de groep geen geheim is, komt er over het het team eigenlijk nooit nieuws naar buiten en verschijnen er geen notulen van de vergaderingen of aanbevelingen. Het rapporteert direct aan de president. Dit leidt ertoe dat waarnemers deze machtige ambtenaren ervan verdenken meer te doen dan alleen analyseren en adviseren.

Het Plunge Protection Team grijpt actief in als de markt dat vereist - of wanneer dat politiek gezien handig uitkomt.

Dit is hoe ze de markt omhoog houden tot aan de verkiezingen:

Ze naked shorten de VIX.

De Treasury gaat niet lukraak aandelen, ETF's of andere effecten opkopen om maar kunstmatige vraag in de markt te creëren. Wat het slim doet is andere spelers in de markt leveragen om via die weg koopkracht te forceren.

In plaats daarvan 'naked shorten' ze de Volatiliteitsindex (VIX). Zonder het onderliggende product zelf te bezitten om hun shortpositie te dekken, nemen ze shortposities in in de VIX. Deze VIX heeft een omgekeerde correlatie met optiecontracten in de S&P500 - en als de VIX wordt verkocht (geshort), dan moet er aan de andere kant, in de S&P500, gekocht worden.

De Volatiliteitsindex wordt met vers geprint geld omlaag gedrukt, wat voor kunstmatige koopkracht in de S&P500 zorgt - de berucht gamma-ramp.

Dit is wat de bijna mechanische stijging in de indices en koersen van grote tech-aandelen heeft gezorgd.

Het concept van een 'vrije markt' is hierdoor zo goed als naar de achtergrond verdwenen. Politieke figuren zijn actief de markt aan het beïnvloeden - ten gunste van de elite en ten koste van de gewone man. Dit is de onzichtbare kracht die de afwikkeling van de Yen Carry Trade in toom moet houden.

Trendtrading
DISCLAIMER: Dit is geen financieel advies. Dit artikel is puur educatief en geen investeringsadvies of een uitnodiging om een asset te kopen of verkopen, noch om een financiële beslissing te maken. Wees a.u.b. voorzichtig en doe uw eigen onderzoek.

Word een beter geïnformeerde investeerder met de Trendwijzer.

✓ Gelukt! Bevestig je aanmelding via de ontvangen mail.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Trendtrading newsletter