Syndicaet logo

De 4 grootste Amerikaanse indices - en hun relevantie

Het ging de geschiedenisboeken in als de zwendel van dit decennium. FTX-oprichter werd opgepakt en veroordeeld voor het verduisteren van klantgelden op het crypto-platform. Maar liefst 25 jaar moet hij opdraaien voor zijn daden nu mensen voor miljarden gedupeerd zijn. Toch lijkt er een sprankel hoop te ontstaan voor belanghebbenden om hun geld terug te krijgen.

Het kwade genie achter het crypto-platform is eindelijk veroordeeld. Hij krijgt 25 jaar celstraf aan zijn broek voor het stelen van geld van klanten die dit op het platform hadden gezet. Ondanks zijn politieke donaties en connecties moet hij toch een flinke straf uitzitten. Hij heeft voor $8 miljard aan fondsen gestolen en verloren door verkeerde beslissingen.

Eigen investeringen miljarden waard

Maar wat blijkt! Eerdere investeringen die SBF zelf deed hebben vrij goed uitgepakt. Hij heeft vroeg geïnvesteerd in Solana, wat nu een marktwaarde heeft van ruim $80 miljard. Dat is de marktwaarde van Solana, niet van zijn aandeel. En hij was er vroeg bij in Anthropic, een AI-bedrijf dat concurreert met OpenAI en zelf chat-gestuurde AI-software maakt.

Zijn aandeel daarin wordt overgekocht voor $800 miljoen. En nu hij persoonlijk aansprakelijk is, kunnen die investeringen gebruikt worden om belanghebbenden te vergoeden. Misschien blijft er zelfs nog wat over nu de bullmarkt is begonnen.

Het feit dat zijn investeringen nog zoveel waard zijn is enorm goed nieuws voor de gedupeerden. Normaal gesproken ben je je geld kwijt als investeerder of klant wanneer zijn bedrijf failliet gaat (er is geen depositogarantie bij dit crypto-platform). Maar niet wanneer de eigenaar of het bedrijf ter kwader trouw heeft gehandeld en bewust gelden heeft verduisterd en verloren.

Gedupeerden krijgen geld terug

Die belanghebbenden kunnen uitkijken naar een vergoeding voor hun verloren fondsen - en het geld zal aan belanghebbenden uitgekeerd worden in deze volgorde.

  • Schuldeisers (die geld hadden uitgeleend)
  • Klanten van het platform wiens gelden zijn gestolen
  • (Preferente) aandeelhouders van FTX.

Er zijn altijd gradaties van belanghebbende waarbij sommigen meer recht of voorrang hebben boven anderen. Schuldeisers hebben een contract met het bedrijf tot terug betalen van de schuld. Deze hebben voorrang. Daarna komen de klanten die te goeder trouw geld op het platform hebben gezet om erop te investeren. Deze zijn gebonden aan algemene voorwaarden. En daarna komen de investeerders die (preferente) aandelen hadden in het bedrijf FTX. Preferente aandelen zijn vaak iets duurder, maar geven je wel meer rechten na liquidatie van de assets van een failliet bedrijf.

Compleet onnodig

Dit komt als een geschenk voor iedereen die door het misdrijf is gedupeerd. En ondanks het herstellen van de geleden schade, krijgt SBF toch een flinke straf opgelegd. Voornamelijk doordat hij in de ogen van de rechter geen diepe schuld of spijt heeft getoond.

Uiterst zonde... Want het was een goed platform - en toentertijd de enige niet-beursgenoteerde met een vergunning in allerlei landen. En hij had het uiteindeljk niet eens nodig om dit te doen, want hij was al miljardair. De hebzucht (en misschien wat ander spul) is hem naar zijn hoofd gestegen.