Inflatie

Wat is inflatie?

Inflatie is het minder waard worden van geld. Inflatie is het duurder worden van producten en diensten wat voor een afname van koopkracht zorgt. Inflatie is het ontwaarden van geld. Het lijkt misschien een onaantrekkelijk en onaangenaam fenomeen, maar inflatie is wel degelijk noodzakelijk om een economie goed draaiende te houden. Om een economie draaiende te houden moet er geld in de economie rondgaan en dit moet blijven rondgaan. Inflatie zorgt ervoor dat geld in de economie blijft en het niet uit de economie wordt gehaald. Inflatie zorgt ervoor dat mensen geld blijven uitgeven.

En dat is wat nodig is om een economie draaiende te houden, mensen moeten geld blijven uitgeven. Iedere euro die in de economie wordt gestopt levert de economie veel meer op dan die ene euro. Stel dat die euro wordt uitgegeven aan een brood bij de bakker. Die bakker koopt vervolgens van zijn omzet nieuwe ingrediënten van de fabrikant. Die fabrikant koopt op zijn beurt nieuwe machines om efficiënter ingrediënten te produceren. De leverancier van de machines gebruik die omzet weer om reclame te maken voor zijn machines. Dit gaat eindeloos door en zo krijgt die ene euro iedere keer een nieuw leven. Voor de economie is die ene euro dus veel meer waard dan die ene euro. Het houdt mensen en bedrijven in business en dat wil je stimuleren. Dit wordt ook wel het multipliereffect genoemd.

Doel en functie van inflatie

Inflatie is de voornaamste manier om mensen geld uit te laten geven. Zolang mensen weten dat hun geld ieder jaar minder waard wordt, of zolang mensen weten dat de producten of diensten die zij willen afnemen ieder jaar duurder worden, zullen zij deze producten of diensten zo snel mogelijk willen afnemen. Inflatie zorgt er hiermee voor dat geld in economie blijft bewegen. Zonder inflatie, of zelfs in een situatie van deflatie, worden mensen niet gestimuleerd om geld uit te geven en draait de economie niet op volle kracht. De economie zal juist krimpen.

Overheden en centrale banken hebben aangenomen dat een (kern)inflatie van gemiddeld 2-3% per jaar ideaal is om de economie goed te laten draaien. Echter, inflatie is niet een variabele dat zomaar aangepast kan worden. Inflatie is een gegeven en aan de hoogte hiervan kan niet op zichzelf niet worden gesleuteld. Hier zijn andere elementen voor nodig, elementen waarmee de inflatie op indirecte wijze verhoogd of verlaagd kan worden. De rentestand speelt hierin een prominente rol.

In een volgend artikel is alles te lezen over de rente en hoe deze samenhangt met de inflatie om de aandelenmarkt in bedwang te houden. 

Op de hoogte blijven van de meest recente ontwikkelingen binnen de aandelenmarkt?

Klik dan op de knop hieronder om je aan te melden voor wekelijkse markt- en aandelenanalyses

Open Whatsapp
1
Hulp nodig?
Heb je een vraag over de producten?
Stel je vraag gerust via Whatsapp!