Emoties

Emoties.


Misschien wel de grootste uitdaging voor beleggers is om hun emoties onder controle te houden. Zonder rotsvaste zenuwen is het nagenoeg onmogelijk om duurzaam rendement te behalen op de beurs. Daarom is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je je emoties niet de vrije loop laat en ze het beste maar helemaal kunt uitschakelen. In dit artikel komen de verschillende aspecten van emoties met betrekking tot aandelen aan bod en hoe je deze onder controle kunt houden.

Aan- en verkopen

Bij het aankopen van een aandeel komt verrassend genoeg de minste emotie kijken. Je begint in principe met een schone lei en je hebt op dat moment nog niets verloren of gewonnen, je begint op 0. Je kunt met verschillende redenen een aandeel kopen, maar laten we ervan uitgaan dat je het aandeel op het juiste moment hebt gekocht op basis van een gedegen analyse. Er is dan weinig reden voor jou om op dat moment het aandeel niet te kopen. Je hebt op dat moment immers nog niets verloren en ook weinig te verliezen. Je stapt natuurlijk in omdat je verwacht met deze trade winst te maken.

Het wordt pas spannend als je eenmaal in een positie zit. Op dat moment kan er van alles met jouw aandeel gebeuren. Het kan als een gek stijgen of juist heel lang duren voordat er beweging in zit. Maar het kan ook helemaal de verkeerde kant op gaan en volledig inzakken. Dan moet je sterk in je schoenen staan om aan je trade vast te houden en niet meteen uit te stappen.

Bij de verkoop van het aandeel komt al twee keer zoveel emotie kijken als bij de aankoop. Verkoop je met winst, of met verlies, en met hoeveel winst of verlies dan? In jouw ogen kan je het alleen maar verkeerd doen. Dus zorg ervoor dat je een goede strategie hebt ten aanzien van het verkoopmoment van jouw positie en houd je hier aan. Het laatste wat je wilt is je aandeel verkopen om vervolgens te zien dat het nieuwe hoogtes bereikt.

De boot missen

Een ander dilemma voor beleggers is de angst om de boot missen. Investeerders kunnen lang van zichzelf balen als zij ergens niet in zitten terwijl het aandeel nieuwe hoogtes bereikt. De kunnen zichzelf wel voor hun kop slaan. Het liefst stappen zouden zij alsnog zo snel mogelijk instappen, maar de ervaring leert dat het juiste koopmoment dan al voorbij is en je er maar aan toe moet geven dat je deze boot hebt gemist. Er doen zich genoeg andere kansen voor op de beurs, dus niet te lang blijven hangen in een gemiste kans en op naar de volgende.

Conclusie

Emoties zijn een belangrijk onderdeel van het beleggen, misschien wel de doorslaggevende factor voor succes op de beurs. Het niet onder controle kunnen krijgen van je zenuwen heeft een enorme invloed op het succes van jouw trades. Ben jij iemand die zich te snel laat kennen of ben jij de koele kikker die doet wat nodig is en zijn gevoel in bedwang houdt?

Open Whatsapp
1
Hulp nodig?
Heb je een vraag over de producten?
Stel je vraag gerust via Whatsapp!