Top 7 analysetools

7 Beste Analysetools voor aandelen: TradingView, Simplywall.st & meer (2022)

Het hebben van de juiste tools om onderzoek te doen is enorm belangrijk om de goede aandelen te kiezen om in te investeren. Ook besparen de analysetools je veel tijd en moeite. De juiste analysetools brengen jou dichter bij het behalen van jouw doelen. In deze gids heb ik de beste tools gerangschikt en beoordeeld en daar mijn top 7 van gemaakt, zodat jij de beste uit kan kiezen. Ik gebruik deze tools zelf ook dagelijks om de aandelenmarkt op macro- en microniveau zowel technisch als fundamenteel te analyseren.

TradingView logo

1. TradingView

De onbetwiste nummer 1 is TradingView. Dit is voornamelijk technische analyse-software maar heeft ook voldoende voldoende fundamentele tools om deze tot nummer 1 te bekronen.

2. Simplywall.st

Op nummer 2 staat Simplywall.st. Deze tool is puur voor fundamentele analyse. Dit is de cleanste en tot meest complete tool die ik ben tegengekomen. De tool is bovendien (nog) gratis.

3. Finviz

Finviz staat op nummer 3. Deze tool gebruik is om voornamelijk als stock screener. De metrics zijn eenvoudig en snel in te vullen waar vervolgens een lijst met aandelen uit komt rollen.

DeGiro beste broker

4. DeGiro

De verrassende nummer 4 is DeGiro. Hoewel dit een broker is, gebruik ik deze iedere dag ook voor fundamentele analyse. Zowel voor de economie op macroniveau als voor aandelen individueel.

5. SeekingAlpha

BuxZero staat op nummer 4. Deze broker is goedkoop en biedt commissievrije orders aan. De interface en app zijn prettig. Door de hoge spread krijg je niet altijd de beste prijs voor aandelen.

De beste analysetools kiezen kan lastig zijn met ruim 23 populaire varianten om uit te kiezen.

Bij het kiezen van de beste analysetools overweeg de prijs en kosten, juistheid van gegevens, gebruiksvriendelijkheid, overzichtelijkheid, klantenservice, snelheid, expertise, toegankelijkheid, relevantie, compleetheid en tijdsbesparende capaciteiten.

Wij vergelijken ook:
 • De beste tools voor korte en lange termijnbeleggers
 • De beste gratis en goedkope opties
 • De tools die het meest tijd besparen
 • De overzichtelijkste en compleetste interfaces
 • De tools met de prettigste gebruikservaring

Wat zijn de beste analysetools voor aandelen in 2022?

Ga snel naar:

1. TradingView

Mijn absolute nummer 1 analysetool is TradingView. Ik gebruik deze voor al mijn technische analyses, van zowel indices (macroniveau) als aandelen (microniveau). Ik kan niet meer zonder. De software biedt alle functionaliteiten die je nodig hebt om de juiste analyses te maken. De software is bovendien naar eigen voorkeur vorm te geven. De software heeft dekking voor bijna iedere asset class, dus ook crypto, forex, grondstoffen en ETF’s.

Overview van de interface

Aan de linkerkant staan alle te gebruiken technische tools. Denk aan het tekenen van trendlijnen, fibonacci tools, symbolen en meer. Bovenaan kan je onder andere de ticker en timeframe aanpassen en indicatoren en financials toevoegen. Ook kan je een template opslaan of de replay-modus aanzetten om een strategie te backtesten. Met de ‘Publish’-knop zijn je setups eenvoudig te delen met andere beleggers of traders. Van de rechterkant zijn vooral de bovenste en onderste opties interessant. Daar kan je assets toevoegen aan een watchlist en gemaakte analyses of tekenen selecteren in de ‘object tree’. Onderin is de ‘Stock Screener’ nog handig.

Uitgebreide tools
TradingView financials technicals tools analysis

Met de knop hierboven zijn indicatoren (technicals en financials) toe voegen aan de grafiek. Met het toevoegen van de juiste indicatoren kan je in één oogopslag zien of een aandeel interessant is of niet. De indicatoren die ik gebruik zijn: volume, <50% body candle, RSI, EPS, PE-ratio, Net income en Dividend yield. Lees hier hoe ik mijn setup instel en gebruik. 

Ingebouwde stock screener

De ingebouwde Stock Screener maakt het mogelijk om aandelen te zoeken en vinden binnen een eigen gekozen zoekopdracht en filter. Het mooie aan deze tools is dat de grafiek direct verschijnt wanneer je op het aandeel klikt. Zo kan je snel en eenvoudig en serie aandelen analyseren en direct een technische analyse maken. 

Wat ook handig is, is dat je kan zien wanneer het bedrijf de kwartaalcijfers presenteert. Dat zijn de groene en rode ‘E’tjes (en paars voor toekomstige) onderin de grafiek, in het volume. Ook verschijnen hier de ex-dividenddata (D) indien het bedrijf dividend uitkeert. Dit zet je aan in de ‘settings’ en dan bij ‘events’. Hetzelfde geldt voor de datum van een (reverse) stock split (S). Dit scheelt een hoop tijd wanneer je aandelen analyseert.

De voor- en nadelen
Voordelen
 • Perfect voor technische analyses
 • Fundamentele analyse-tools
 • Ingebouwde stock screener
 • Eenvoudig setups delen met anderen en templates kopiëren
Nadelen
 • Niet gratis
Conclusie

TradingView is by far mijn favoriete analysetool! De software is perfect voor het maken van technische analyses. Dat is waar ik de tool voornamelijk voor gebruik en ik zou niet meer zonder kunnen. De instrumenten fundamentele analyse zijn een mooie bonus. TradingView is net niet compleet genoeg om op zichzelf voldoende te zijn. Maar samen met de nummer twee in deze lijst, Simplywall.st, heb je de ideale combinatie om onderzoek te doen naar aandelen.

Primaire functie: Technische analyse (macro & micro)
Kosten: $12.95/$24.95/$49.95 (gratis omgeving is redelijk uitgebreid, premium is het meer dan waard)

2. Simplywall.st

Simplywall.st is mijn go-to website als het gaat om het fundamenteel analyseren van een aandeel. En daarmee is het vooral om de fundamentele gegevens van een bedrijf te onderzoeken. De website heeft het beste overzicht van alle tools voor fundamentele analyse die ik ben tegengekomen. Bovendien is het super prettig in gebruik. De analysepagina bevat alle benodigde informatie over een bedrijf: de waardering, groeiverwachtingen, resultaten uit het verleden, financiële positie, dividend, management en eigendom. De website schrijft daarnaast interessante artikelen over de bedrijven en is goed op de hoogte van het nieuws.

Overview van de interface
Simplywall.st fundamentele analyse aandeel Cliq Digital

Naast de uitstekende interface om analyses van aandelen beschikt de website ook over een ingebouwde stock screener en een ‘discover’-pagina. De stock screener is helaas niet zo heel uitgebreid, maar het doet wat het moet doen. De resultaten worden wel mooi en duidelijk weergegeven. De stock screener is niet de voornaamste reden om deze website te gebruiken, dus dit neem ik op de koop toe. De ‘discover’-pagina is vervolgens wel een interessante omgeving. Hier heeft de website categorieën gemaakt waar aandelen in beoordeeld. Wanneer je specifiek op zoek bent naar een categorie of sector, is dit de omgeving waar je moet zijn.

De voor- en nadelen
Voordelen
 • Overzichtelijkste fundamentele analyse-tool
 • Gratis (freemium)
 • Ingebouwde stock screener
 • Deskundige analisten
 • Alleen de meest relevante informatie over aandelen
 • Goede ‘discover’-pagina
 • Interessante artikelen
Nadelen
 • De software is maar voor 7 dagen of 30 analyses te gebruiken tijdens het proefabonnement
Conclusie

Simplywall.st is in mijn ogen de beste website om aandelen fundamenteel te analyseren. De interface is clean, alle en alleen de meeste relevante gegevens zijn er te vinden en de software is gratis. De website is altijd up to date en heeft prima andere functionaliteiten. Al met al is dit de eerste waar ik heen ga als ik een aandeel wil fundamenteel analyseren. Voor stock screening gebruik ik de volgende website.

Primaire functie: Fundamentele analyse
Kosten: $10/$20 p/m (7 dagen trial, trials zijn binnen 30 seconden aan te maken met willekeurig account)

3. Finviz

Deze website is mijn primaire bron als het gaat om het screenen van aandelen. Dit betekent het invullen van een filter of specifieke zoekopdracht. Finviz heeft de meest overzichtelijke en uitgebreide zoekopties. Daarbij zijn fundamentele gegevens te combineren met technische ontwikkelingen. Met het invullen van de gegevens rolt er een lijst met aandelen uit welke allen vallen binnen het door jou ingestelde filter. Deze kan je ook weer zetten op volgorde. 

Overview van de interface
Finviz stock screener analyse aandelen beurs

Wat ook mooi is aan deze website, is dat wanneer je hovert over de ticker (links), een kleine screenshot van de huidige grafiek verschijnt. Op deze manier kan je snel zien of het aandeel ook technisch interessant genoeg is om verder te analyseren. Het nadeel is dat de website geen goede dekking of coverage heeft van Europese aandelen. Dit maakt de website incompleet.

Insider
Finviz insider buying selling

Finviz maakt dit goed door een duidelijke pagina te hebben met insider buying en selling. Via deze pagina kom je er snel achter in welke aandelen gelieerde partijen zelf aan het kopen of verkopen zijn. Deze partijen weten doorgaans net iets meer en kunnen op die manier een interessant signaal afgeven. Veel of grote aankopen door insiders betekent dat ze vertrouwen hebben in het bedrijf en dat is een goed teken. Veel of grote insider selling is een slecht teken.

De website biedt redelijk uitgebreide analyses van aandelen wanneer je op de ticker klikt, zowel technisch als fundamenteel. De technische analyses maak ik liever zelf, maar het is aardig om hier inspiratie uit te halen.

De voor- en nadelen
Voordelen
 • Snelle en overzichtelijke stock screener
 • Gratis te gebruiken
 • Kleine screenshot van de grafiek wanneer je over de ticker hovert
 • Technische analyse van analisten
 • Insider buying/selling te zien
Nadelen
 • Veel reclame bij gratis gebruik
 • Geen of amper dekking van Europese aandelen
 • Saaie interface
Conclusie

Finviz is ideaal om in rap tempo een lijst met aandelen te krijgen die vallen binnen een specifieke categorie of zoekopdracht. De website biedt een aantal extra functionaliteiten die interessant zijn, maar ik gebruik Finviz voornamelijk om zijn stock screening-tool.

Primaire functie: Stock screening
Kosten: $24.96 p/m (gratis omgeving groot genoeg, geen abonnement nodig)

4. DeGiro

Je zal je afvragen, wat doet DeGiro hier? Dat is toch een broker? Klopt. Maar deze broker biedt naast het handelen in aandelen ook voldoende instrumenten aan om fundamenteel onderzoek te doen. Dat is ook deels de reden dat ik deze broker heb geranked als nummer 1 broker in mijn top 5 brokers in NederlandEr zijn twee manieren waarop ik DeGiro gebruik als analysetool. Allereerst beidt de broker een uitstekend nieuwsbulletin aan waarin alleen het meest relevante bedrijfs- en macro-economische nieuws wordt geplaatst. Daarnaast bevindt zich onder de ‘analisten visie’ van iedere aandelenpagina een uitgebreide en vrij nauwkeurige analyse van de (toekomstige) cijfers van het bedrijf. Ik zal ze beide hieronder dieper behandelen.

Het laatste nieuws en meer
DeGiro laatste nieuws bulletin valuta macro-economische agenda

Het laatste nieuwsbulletin van DeGiro is perfect om op de hoogte te blijven van de laatste fundamentele ontwikkelingen. Vooral de macro-economische berichtgeving is handig. Maar ook verschijnt regelmatig nieuws over bedrijven individueel. De aanwas van nieuwsberichten is in de goede hoeveelheid. Alleen de meest relevante berichten komen in dit bulletin. Het enige nadeel is dat de berichtgeving 15 minuten is vertraagd. Het nieuws is dus niet helemaal vers van de pers.

De analisten visie

In het tabblad ‘analisten visie’ is de analyse van professionele analisten te vinden. De analisten hebben hier hun ramingen gegeven ten aanzien van de bedrijfscijfers over de aankomende kwartalen en jaren. De gegevens zijn vrij accuraat en de kleine grafiek biedt een handige grafische weergave van de gegevens. Bovenin het scherm (niet op de afbeelding) hebben de analisten hun koersdoel aangegeven, de koers waarvan zij verwachte dat het aandeel heen kan op basis van de financiële gegevens van het bedrijf. De exact tijdspan die zij daarvoor aanhouden durf ik niet met zekerheid te zeggen.

De voor- en nadelen
Voordelen
 • Combinatie van broker en fundamentele analyse-tools
 • Complete en relevante berichtgeving van zowel macro-economisch als aandelen individueel
 • Prettige interface
Nadelen
 • Geen stock screener
 • Beperkte technische analyse software
 • (Nog) geen documenten toegevoegd
Conclusie

DeGiro is naast een broker ook een uitstekende verschaffer van fundamentele informatie. Het fundamentele nieuws op macroniveau is te lezen en volgen in het laatste nieuwsbulletin op de homepagina. En meer ingezoomd op aandelen individueel biedt DeGiro ook de financiële gegevens aan van bedrijven. In zijn algemeenheid een eersteklas combinatie!

Primaire functie: (Broker) + Fundamentele analyse (macro & micro)
Kosten: Gratis

5. SeekingAlpha

Dan, SeekingAlpha. Dit is een bekendere website om fundamentele analyse uit voeren. Maar persoonlijk ben ik er minder fan van dan van de andere websites. Hoewel het een uitstekende website is met een breed aanbod aan gegevens en tools, is het gebruik ervan – zoals je waarschijnlijk zou verwachten – niet gratis. Althans, de gratis omgeving is alsnog goed. Echter, er bevinden zich enorm vervelende paywalls en prompts op de website om te upgraden naar premium. Ben je net lekker je analyse aan het maken, kan je de andere helft van de pagina niet zien omdat deze achter een paywall zit. Die beperking vind ik vervelend genoeg om de website in zijn geheel niet te gebruiken en te zoeken naar alternatieven. Die (gratis) alternatieven vind je hierboven.

Overview van de interface
SeekingAlpha aandelenanalyse tool markt aandeel beurs

De website is divers en biedt uitgebreide functies voor fundamentele analyse. Het plaatst regelmatig artikelen over aandelen en is up tot date van de ontwikkelingen in de markt.

De voor- en nadelen
Voordelen
 • Uitgebreide functies voor fundamentele analyse
 • Prima gratis omgeving
Nadelen
 • Grote paywall
 • Veel en irritante prompts om te upgraden naar premium
Conclusie

Nu de website voor het belangrijkste deel achter een paywall zit, raad ik de website niet direct aan beginners aan. Zeker als je niet van plan bent om de website (vrij) regelmatig te gebruiken zou ik hier geen abonnement afsluiten. Er zijn prima alternatieven te vinden die kosteloos zijn en alsnog de benodigde functionaliteiten bieden.

Primaire functie: Fundamentele analyse
Kosten: $19.99 p/m (14 dagen trial)

Meer tools

6. Yahoo.finance

Yahoo.finance staat op nummer 6 in deze lijst. De website biedt de nodige mogelijkheden en een groot deel van de assets zijn gecoverd. Maar ik zou deze website niet gebruiken om fundamenteel onderzoek te doen naar aandelen. De interface is te onoverzichtelijk en heeft veel reclame. De website presenteert de juiste informatie van een bedrijf, maar de voorziening is net te beperkt. Hoewel de website volledig gratis is, denk ik dat er betere alternatieven zijn.

Overview van de interface
De voor- en nadelen
Voordelen
 • De nodige informatie is aanwezig
 • Gratis te gebruiken
 • Compleet aanbod van assets
Nadelen
 • Onoverzichtelijk
 • Veel reclame
 • Weinig extra functies
Conclusie

Ik zou deze website persoonlijk niet gebruiken om fundamenteel onderzoek te doen naar aandelen. Er zijn betere (ook gratis) alternatieven welke een betere gebruikservaring hebben.

Primaire functie: Fundamentele analyse
Kosten: Gratis

7. Syndicator

De Syndicator, ookwel de Syndicaet-indicator, is een indicator in TradingView. Ik heb deze zelf samengesteld als een alternatief op de populaire Market Cipher-indicator. Ik heb de indicator getwaeked, opgeschoond en alleen overhouden wat ik relevant vind. Daarbij vind ik de Money Flow  het interessantst, de groen-rode gold onderin de afbeelding (bij de witte pijl). Dat is in feite het enige wat ik ervan gebruik.

De syndicator in actie

De Money Flow geeft de stroom van geld aan. Een stijgende lijn geeft aan dat er geld de markt (de asset) invloeit. Bij een dalende lijn stroomt er geld uit de markt. Hoe groener of roder de golf is, hoe meer geld er in of uit vloeit. Een stijgende lijn in het groen is super positief. Een dalende lijn in het rood negatief. De momenten waarop de lijn een bocht maakt, het nulpunt passeert (verkleurt) of divergeert zijn de momenten waarop het interessant wordt. Vooral dat laatste is een uiterst krachtig signaal. Op deze pagina kan je meer informatie vinden over de Syndicator.

De voor- en nadelen
Voordelen
 • Ontdekken hoe het geld stroomt
Nadelen
 • Geen. De indicator is speciaal hiervoor ingericht
Conclusie

De indicator is specifiek ingericht om de Money Flow te ontdekken. Het duurt even om de indicator onder de knie te krijgen. Maar eenmaal weten hoe de indicator werkt, geeft het ruimte tot nieuwe inzichten en een voorsprong in de markt.

Primaire functie: Money Flow ontdekken
All-in-one-pakket

Leren analyseren?

Profiteer van het all-in-one-pakket en leer aan de hand van theorie en praktijk de aandelenmarkt analyseren. Ontvang het boek, de cursus en een jaar lang premium markt- en aandelenanalyses. Inclusief €60 korting!

Schrijf je in voor de gratis wekelijkse beursanalyses

En ontvang 5% korting op alle producten & het gratis e-book Trendtrading

Meer artikelen over de aandelenmarkt

Conjuncturen

Inhoud De economie beweegt altijd in conjuncturen. Conjuncturen zijn de opwaartse en neerwaartse trendgolven in een algemene opwaartse lange termijntrend. De algemene lange termijntrend is altijd opwaarts. In de afbeelding is deze algemene lange termijntrend aangegeven met de opwaartse stippellijn. De volledige, glooiende lijn representeert de conjunctuurgolven. Te zien is dat de golven op en neer bewegen binnen de algemene lange termijn trend. De conjunctuurgolven geven aan hoe goed het met de economie gaat. Binnen de algemene lange termijn (die altijd opwaarts is) kan het dus goed gaan met de economie, maar het kan ook minder gaan. De conjunctuurgolven volgen

Lees verder »

Dividend

Inhoud Een reden voor beleggers om aandelen te kopen en te houden is om in te spelen op stijgingen in de koers. De aandelen vervolgens verkopen voor een hogere prijs dan waarvoor deze zijn gekocht levert winst op. Een mooie manier om geld te verdienen. Maar het is niet de enige! Er is nog een manier om geld te verdienen met aandelen. Een manier die een stuk passiever is, namelijk: dividend. Dividend is een regelmatige uitkering van een deel van de winst dat het bedrijf maakt. Als beloning voor het risico dat aandeelhouders nemen om de aandelen te houden, keert

Lees verder »

Inflatie

Wat is inflatie? Inflatie is het minder waard worden van geld. Inflatie is het duurder worden van producten en diensten wat voor een afname van koopkracht zorgt. Inflatie is het ontwaarden van geld. Het lijkt misschien een onaantrekkelijk en onaangenaam fenomeen, maar inflatie is wel degelijk noodzakelijk om een economie goed draaiende te houden. Om een economie draaiende te houden moet er geld in de economie rondgaan en dit moet blijven rondgaan. Inflatie zorgt ervoor dat geld in de economie blijft en het niet uit de economie wordt gehaald. Inflatie zorgt ervoor dat mensen geld blijven uitgeven. En dat is

Lees verder »

Stuur een bericht

Vul je gegevens in zodat wij een bericht terug kunnen sturen en laat een bericht achter.

Open Whatsapp
1
Hulp nodig?
Heb je een vraag over de producten?
Stel je vraag gerust via Whatsapp!